Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Slovenské skúsenosti možno využiť pri rozvoji energetiky na Kube

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kubánska strana záujem o skúsenosti slovenského regulátora najmä v oblasti fungovania princípov regulácie, ktoré sa môžu aplikovať na Kube.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Prezentácia slovenských skúseností, ktoré sa dajú využiť pre rozvoj energetiky na Kube, a možnosti spolupráce v oblasti regulácie medzi Slovenskom a Kubou boli nosnými témami pracovnej cesty predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka na Kube v dňoch 28. novembra až 1. decembra. Informoval o tom dnes hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Rokovanie s predstaviteľmi kubánskeho ministerstva energetiky a baníctva bolo podľa neho súčasťou plánovanej bližšej spolupráce oboch krajín v oblasti energetiky.

Program pracovnej cesty predsedu úradu sa podľa Igaza na Kube sústredil do jej hlavného mesta. Holjenčík v Havane počas niekoľkých dní rokoval s predstaviteľmi kubánskeho Energoimportu, organizácií Inel, UNE, dispečingu riadenia sústavy a kubánskeho ministerstva energetiky a baníctva.

"Črtá sa reálna spolupráca v oblasti energetiky medzi Slovenskom a Kubou. Je zaväzujúce, že kubánska strana si hneď na úvod vyslovene vyžiadala spoluprácu s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví, a to na základe výborných referencií, ktoré naši odborníci už vo svete majú," zdôraznil Holjenčík.

Podľa Igaza má kubánska strana záujem o skúsenosti slovenského regulátora najmä v oblasti fungovania princípov regulácie, ktoré sa môžu aplikovať na Kube. Aj preto bol o prezentácie a skúsenosti predstaviteľa slovenského regulátora značný záujem. Na rokovaniach dominovali témy ako predstavenie koncepcie rozvoja výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na Kube do roku 2030 či analytické povinnosti v oblasti prípravy a posudzovania jednotlivých projektov v oblasti energetiky. Otvorene sa diskutovalo o energetických problémoch Kuby.

Predsedovi slovenského regulačného úradu tiež predstavitelia miestneho dispečingu riadenia sústavy podrobne predstavili systém energetickej sústavy na Kube. "Otvorene som v rámci diskusie upozornil na niektoré slabé miesta energetickej koncepcie Kuby a zároveň ponúkol našu pomoc," povedal Holjenčík. Kubánskym partnerom ÚRSO ponúka napríklad skúsenosti, ktoré jeho experti získali pri praktickej implementácii európskej legislatívy v oblasti využívania OZE a skúsenosti z významných twinningových projektov.

Predbežná odborná pomoc pre Kubu by sa mohla týkať oblastí ako analýza nákladov v jednotlivých častiach elektroenergetickej sústavy, vytvorenie energetickej politiky rešpektujúcej štátne vlastníctvo či zavedenie systému cenotvorby pre oblasť OZE.