Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Úrad musí pri cenách plynu pre domácnosti zasiahnuť

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ÚRSO. V Bratislave 28. novembra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Dodávatelia plynu pre domácnosti totiž nedokázali na vývoj na európskych trhoch s plynom adekvátne reagovať a neponúkli slovenským domácnostiam nižšie ceny plynu.

Bratislava 5. mája (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) konštatuje, že situácia s vývojom cien plynu v uplynulých mesiacoch mnohé naznačila o reálnom stave súčasného trhového prostredia s energiami na Slovensku a o potrebe jeho ďalšej regulácie. Uviedol to hovorca úradu Radoslav Igaz.

Dodávatelia plynu pre domácnosti totiž podľa jeho informácií nedokázali na vývoj na európskych trhoch s plynom adekvátne reagovať a neponúkli slovenským domácnostiam nižšie ceny plynu.

Jednou z kľúčových úloh regulačného úradu je pritom hľadať na trhu rovnováhu medzi dodávateľmi a odberateľmi. Súčasná situácia s cenou plynu na Slovensku však ukazuje, kto v tomto prípade ťahá za kratší koniec. Úrad preto musí zasiahnuť a z tohto dôvodu sa rozhodol otvoriť cenové konanie o znížení cien plynu pre domácnosti. Pripomenul, že úrad, ktorý pri výkone svojej pôsobnosti koná nestranne a nezávisle, tak reaguje na aktuálny vývoj cien plynu na európskom trhu, ako aj ich ďalší predpokladaný vývoj. Úrad zároveň upozorňuje, že konkrétne zníženie cien oznámi až po riadnom ukončení cenového konania.