Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

U.S.Steel na výbor NR SR neprišiel, poslancov pozývajú do fabriky

Na snímke výrobné priestory spoločnosti. Foto: TASR/František Iván

Reakciou zástupcov hutníckej spoločnosti je predsedníčka výboru Jana Kiššová nemilo prekvapená.

Košice 25. mája (TASR) – Zástupcovia spoločnosti U.S.Steel Košice neprišli na stredajšie (24.5.) rokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre hospodárske záležitosti. Podľa predsedníčky výboru Jany Kiššovej (SaS) chceli mať informácie o aktuálnej situácii v spoločnosti priamo od kompetentných.

"Teda o dôvodoch prepúšťania, o plánoch ďalšieho prepúšťania, o strategických plánoch a o plnení memoranda. Médiami sa šíria aj informácie o možnom predaji spoločnosti, resp. jej časti, tie sú následne jej predstaviteľmi dementované a keďže ide o vec, ktorá je tiež riešená memorandom, je dôvodné sa na plány pýtať," tvrdí Kiššová.

Reakciou zástupcov hutníckej spoločnosti je nemilo prekvapená. Uvedomuje si, že ide o súkromnú spoločnosť, čo bol podľa jej slov druhý dôvod ich odmietnutia. Prvým bola pracovná vyťaženosť. "No aj súkromná spoločnosť, ak žije z masívnej štátnej podpory, musí počítať s vyššími požiadavkami na transparentnosť a so snahou o parlamentnú, ako aj verejnú kontrolu. Médiami sa šíria rôzne informácie o prepúšťaní, píšu nám znepokojení ľudia, a toto vyvoláva nielen otázky, ale aj podozrenia. Je preto legitímna požiadavka parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti dozvedieť sa o aktuálnej situácii viac z prvej ruky," skonštatovala predsedníčka výboru a dodala, že o vzniknutej situácii a ďalšom postupe sa dohodnú na výbore, ktorý odsúhlasil jej žiadosť o zvolanie zasadnutia a pozvanie zástupcov U.S.Steel-u na jeho rokovanie.

Košická hutnícka spoločnosť tvrdí, že predsedníčku Výboru pre hospodárske záležitosti NR SR informovali, že stretnutie v navrhovanom termíne možné nebude. "Avšak radi privítame poslancov Národnej rady Slovenskej republiky v našom podniku, ak nájdeme vzájomne prijateľný termín," uviedol hovorca spoločnosti U.S.Steel Košice Ján Bača.

Zároveň informoval, že predsedníčka výboru dostala tiež informáciu o tom, že v zmysle Memoranda o porozumení podpísaného medzi Slovenskou republikou a United States Steel Corporation v roku 2013, sa zástupcovia USSK stretávajú s predstaviteľmi Slovenskej republiky trikrát ročne. Naposledy sa stretnutie tohto druhu uskutočnilo 4. mája 2016.

"Ak členovia hospodárskeho výboru chcú poznať súčasnú situáciu v oceliarskom priemysle, sme presvedčení, že najlepším miestom na to je hutnícky podnik, kam sme ich aj pozvali," dodal Bača.

Ako pre TASR uviedol hovorca rezortu Maroš Stano, ministerstvo hospodárstva nemá dôvod rozhodnutie súkromnej spoločnosti komentovať.