Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

USA a Južná Kórea podpísali novú dohodu o voľnom obchode

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a juhokórejský prezident Mun Če-in podpisujú novú bilaterálnu dohodu o voľnom obchode v New Yorku v pondelok 24. septembra 2018. Foto: TASR/AP

K podpisu dohody došlo v ten istý deň, ako v USA vstúpili do platnosti nové clá na čínsky tovar vo výške 200 miliárd dolárov.

New York 25. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump a juhokórejský prezident Mun Če-in podpísali v pondelok v New Yorku novú bilaterálnu dohodu o voľnom obchode. Podľa agentúry AP ide o jeden z prvých Trumpových úspechov v jeho snahe opätovne prerokovať hospodárske dohody s cieľom dosiahnuť priaznivejšie podmienky pre USA.

Šéf Bieleho domu ju označil za "veľmi významnú dohodu", ktorá by mala pomôcť znížiť americký obchodný deficit s Južnou Kóreou. Podľa Trumpa by tiež mala vytvoriť nové možnosti pre vývoz amerických výrobkov do Južnej Kórey. Uviedol, že americké automobily či farmaceutické a poľnohospodárske produkty získajú lepší prístup na juhokórejské trhy.

Mun Če-in konštatoval, že firmy z oboch krajín budú môcť obchodovať za stabilnejších podmienok. Vyjadril tiež nádej, že táto aktualizovaná dohoda s USA pomôže upevniť vzájomnú spoluprácu aj v iných oblastiach.

K podpisu dohody došlo v ten istý deň, ako v USA vstúpili do platnosti nové clá na čínsky tovar vo výške 200 miliárd dolárov (170,08 miliardy eur). Spor medzi Washingtonom a Pekingom je podľa pozorovateľov už menej o americkom deficite v obchode s Čínou, a čoraz viac o snahe USA zabrzdiť hospodársky vzostup Číny.

Juhokórejský prezident tiež odovzdal Trumpovi osobné posolstvo od severokórejského vodcu Kim Čong-una po minulotýždňovom medzikórejskom summite v Pchjongjangu. Podľa Muna si severokórejský líder želá stretnutie s Trumpom v skorom termíne s cieľom rýchlo uzavrieť proces denuklearizácie.

Americký prezident uviedol, že k jeho druhému stretnutiu s Kimom dôjde "nie v príliš vzdialenej" budúcnosti a už to nebude v Singapure. Podrobnosti oznámia podľa neho "dosť skoro". Agentúra AP s odvolaním sa nemenovaných predstaviteľov informovala, že Trump dúfa, že k stretnutiu by mohlo dôjsť na americkej pôde.

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo povedal v New Yorku novinárom, že by chcel do konca roka vycestovať do Severnej Kórey, aby prerokoval detaily ďalšieho summitu medzi Trumpom a Kimom.

Na summite v Singapure, ktorý sa uskutočnil 12. júna, sa Trump a Kim Čong-un dohodli, že budú za bližšie nešpecifikovaných podmienok spolupracovať na likvidácii jadrových zbraní na Kórejskom polostrove. Americký prezident označil singapurský summit za úspech a zašiel až tak ďaleko, že vyhlásil, že Severná Kórea už nepredstavuje jadrovú hrozbu.