Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

USA: Dôsledky veľkej recesie spred desiatich rokov sú stale citeľné

Na archívnej snímke stodolárová bankovka s Benjaminom Franklinom. Foto: TASR/AP

Dôsledky stále pociťuje trh práce. Niektoré sektory, ako napríklad výrobný, sa totiž nikdy nezotavili, iné dnes ponúkajú nižšie mzdy.

Washington l5. decembra (TASR) – Pred desiatimi rokmi, v decembri 2007, sa v Spojených štátoch začal otriasť ekonomický a finančný systém. Otrasy napokon vyústili do najdlhšie trvajúcej recesie v USA od druhej svetovej vojny. Trvala 18 mesiacov, rozšírila sa aj za hranice a jej dôsledky sú citeľné dodnes, informovala americká verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

"Všetko nie najlepšie k desiatemu výročiu, veľká recesia. Stále nás bolíš," uviedla NPR. Rozhlasová stanica pripomenula, že pred sviatkami na konci roka 2007 si len málokto všimol "praskanie a otrasy" pod nohami. Američania mali prácu, bývali v domoch, na ktoré bez väčších problémov získali pôžičky a na účtoch dôchodkového sporenia im čísla pekne rástli. Ceny akcií boli stabilné a centrálna banka predpovedala vysokú mieru kúpyschopnosti.

"Mnohé sme vtedy nevideli. Nevideli sme, ako sa požičiavanie kopilo na požičiavanie a ako to kontaminovalo finančný systém," vysvetlil pre NPR hlavný ekonóm HSBC Kevin Logan.

Od konca roka 2007 do začiatku roka 2009 stratil akciový index S&P polovicu svojej hodnoty a 10 miliónov amerických rodín prišlo o svoje domy na pôžičku. Do začiatku roka 2010 zaniklo v USA 8,7 milióna pracovných miest a nezamestnanosť stúpla z 4,7 na 10 percent.

Ekonómovia sa zhodli, že príčinou bola obrovská špekulatívna bublina na trhu s nehnuteľnosťami. Nafúkli ju nízke úrokové sadzby, laxné pravidlá požičiavania a neefektívna regulácia hypoték. "Ekonomike trvalo roky, kým sa zahojila a centrálna banka len pomaly sťahuje svoje stimuly," uviedla NPR.

Centrálna banka postupne zvyšuje úrokové sadzby a nezamestnanosť je v súčasnosti na úrovni 4,1 percent. Logan však upozornil, že nie všetko je späť v normále a recesia natrvalo zmenila ekonomiku.

Dôsledky podľa neho stále pociťuje trh práce. Niektoré sektory, ako napríklad výrobný, sa totiž nikdy nezotavili, iné dnes ponúkajú nižšie mzdy. Milióny ľudí sa tiež ešte zotavujú zo straty svojho čistého majetku v hypotékach, o ktoré prišli. Firmy sa veľmi zdráhajú zvýšiť ceny svojich výrobkov, a preto nemôžu zvýšiť ani mzdy svojich zamestnancov.

"Inflácia išla dole a zostala dole. Ľudia majú pocit, že sa nikdy nedočkajú zvýšenia platu. Na všetkom je príklop. Veľká recesia bola ako pád balvanu do jazera a hladina je stále sčerená. Každý je oveľa opatrnejší," vysvetlil Logan.

Rovnako hlavná ekonómka finančnej skupiny Stifel Fixed Income uviedla, že recesia "preradila ekonomiku na nižší prevod" a stále nie je vidieť rast platov a kapitálové investovanie.

Úplne sa nezotavil ani trh s nehnuteľnosťami, ktorý stál za recesiou. Realitný maklér John Mike pre NPR povedal, že mnohí ľudia si stále nemôžu kúpiť dom. Počas recesie totiž prišli o hypotéku aj dom, a tým nielen o peniaze, ale poškodili si svoju históriu finančného správania. Teraz nemajú ani peniaze, ani nárok na hypotéku, keďže pravidlá na jej získanie sú v porovnaní s minulosťou prísnejšie.