Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

USA zaviedli exportné obmedzenia voči čínskemu ZTE

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tieto obmedzenia skomplikujú ZTE možnosť získať produkty z USA.

Londýn 6. marca (TASR) - Americké ministerstvo obchodu plánuje s účinnosťou od utorka 8. marca uvaliť exportné obmedzenia voči čínskemu výrobcovi telekomunikačného vybavenia ZTE Corp za to, že údajne porušuje vývozné kontroly voči Iránu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tieto obmedzenia skomplikujú ZTE možnosť získať produkty z USA. Dodávatelia ZTE totiž budú musieť požiadať o exportné licencie, ak budú chcieť vyviezť do Číny akékoľvek diely vyrobené v USA. Obmedzenia sa budú týkať každej spoločnosti vo svete, ktorá bude chcieť dodávať ZTE produkty vyrobené v Spojených štátoch. Ich samotných sa však reštrikcie týkať nebudú.

Ministerstvo obchodu prešetrovalo ZTE za údajné porušovanie exportných kontrol. ZTE v roku 2012 podpísal kontrakty v hodnote miliónov dolárov o dodávkach hardvéru a softvéru renomovaných amerických spoločností najväčšej iránskej telekomunikačnej spoločnosti Telecommunication Co of Iran (TCI). Firmy ako Microsoft, Oracle či Dell uviedli, že si neboli vedomé iránskych zmlúv a zatiaľ nie je jasné, či budú pokračovať v spolupráci so ZTE.

Jeden z dôverných dokumentov ZTE, ktoré má k dispozícii aj Reuters, uvádza možnosti obchádzania obchodných sankcií USA voči Iránu, napríklad pomocou tieňových firiem. Podľa neho najväčšou výhodou tejto metódy je fakt, že americká vláda bude mať problémy odhaliť a prešetriť takto riadený tok produktov.