Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Americká centrálna banka opäť obmedzila program nákupu dlhopisov

Televízna obrazovka na newyorskej burze ukazujem rozhodnutie Americkej centrálnej banky (Fed) o ďalšom obmedzení monetárnych stimulov v stredu 29. januára 2014. Foto: TASR/AP

Banka oznámila ďalšie obmedzenie programu na podporu ekonomiky práve v deň, keď USA informovali o mimoriadne slabom raste hrubého domáceho produktu za 1. kvartál.

Washington 30. apríla (TASR) - Americká centrálna banka opätovne obmedzila program nákupu dlhopisov, ktorý slúži na podporu americkej ekonomiky. Uviedla to dnes po skončení dvojdňového zasadania menového výboru. Informoval o tom server BBC.

Federálny rezervný systém (Fed) oznámil, že rozsah nákupu dlhopisov zredukuje o ďalších 10 miliárd USD. To znamená, že od mája bude banka mesačne nakupovať dlhopisy v objeme 45 miliárd USD (32,49 miliardy eur). Je to už štvrté zníženie nákupu dlhopisov po sebe.

Banka oznámila ďalšie obmedzenie programu na podporu ekonomiky práve v deň, keď USA informovali o mimoriadne slabom raste hrubého domáceho produktu za 1. kvartál. Americké ministerstvo obchodu dnes v prvom odhade zverejnilo, že ekonomika USA vzrástla v 1. štvrťroku medziročne len o 0,1 %.

Ako však centrálna banka uviedla, je "presvedčená, že rast ekonomickej aktivity začal v poslednom období naberať na intenzite po prudkom spomalení na začiatku roka, keď ekonomiku do veľkej miery ovplyvnilo nepriaznivé počasie". Navyše dodala, že aj spotrebiteľské výdavky začínajú rásť o niečo rýchlejšie.