Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Firma Johnson & Johnson musí zaplatiť odškodné 417 mil. dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

E. Echeverriová žalovala firmu, že mastenec, ktorý používa firma v detskom zásype, spôsobuje rakovinu vaječníkov, keď sa pravidelne aplikuje v rámci ženskej hygieny.

Los Angeles 22. augusta (TASR) - Porota v americkom Los Angeles nariadila v pondelok spoločnosti Johnson & Johnson zaplatiť rekordné odškodné 417 miliónov dolárov (353 mil. eur) hospitalizovanej žene. Tá tvrdila v žalobe, že mastenec, ktorý používa firma v detskom zásype, spôsobuje rakovinu vaječníkov, keď sa pravidelne aplikuje v rámci ženskej hygieny.

Verdikt v súdnom procese iniciovanom Kalifornčankou Evou Echeverriovou znamená najvyššiu sumu prisúdenú v sérii rozsudkov v podobných prípadoch voči firme Johnson & Johnson na súdoch po celých Spojených štátoch.

Echeverriová obvinila spoločnosť Johnson & Johnson, že nedostatočne nevarovala zákazníkov o potenciálnom rakovinovom riziku pri používaní tohto detského púdru. Sama ho začala denne používať už v 50. rokoch 20. storočia až do roku 2016. V roku 2007 jej pritom diagnostikovali rakovinu vaječníkov.

Echeverriovej právnik Mark Robinson uviedol, že jeho klientka podstupuje liečbu rakoviny a vyjadrila nádej, že po verdikte firma Johnson & Johnson už teraz na svoje produkty umiestni dodatočné varovania.

Carol Goodrichová, hovorkyňa firmy Johnson & Johnson, informovala, že spoločnosť sa voči rozhodnutiu poroty odvolá. Zatiaľ čo firma súcití so ženami trpiacimi rakovinou vaječníkov, vedecké dôkazy podľa nej svedčia o bezpečnosti tohto detského zásypu.

K najnovšiemu verdiktu došlo po tom, ako porota v St. Louis v máji priznala 110,6 mil. dolárov (93 mil. eur) žene z Virgínie, ktorej diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Produkty firmy Johnson & Johnson obsahujúce zásyp používala viac ako 40 rokov.