Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

USA neobvinia Čínu z manipulácie kurzu jüanu

Rozhodnutie amerického ministerstva obchodu by malo predísť potenciálnemu obchodnému sporu.

Washington 26. mája (TASR) - Americká vláda v piatok (25.5.) uviedla, že Čína urobila pokrok v tom, že nechala svoju menu posilniť voči doláru. Washington odmietol obviniť Peking z manipulácie kurzu jüanu, aby získal obchodné výhody.

Rozhodnutie amerického ministerstva obchodu by malo predísť potenciálnemu obchodnému sporu. Dodalo však, že jüan je stále podhodnotený a musí posilňovať ďalej.

V priebehu uplynulých dvoch rokov jüan posilnil voči doláru o 8 %. Podhodnotená mena je obchodnou výhodou Číny a zvyšuje konkurencieschopnosť čínskych firiem, keďže zlacňuje export a zdražuje import.

Niektorí americkí výrobcovia požadujú od vlády, aby prijala opatrenia, ktoré by donútili Čínu, aby umožnila voľné obchodovanie jüanu na trhu. Americké ministerstvo financií uviedlo, že Peking prisľúbil zvýšenie flexibility svojej meny.

USA takmer desaťročie požadujú od Číny, aby dovolila jüanu posilňovať. V roku 2005 Peking ukončil viazanosť na dolár a umožnil obchodovanie s jüanom v úzkom pásme. Jüan odvtedy na inflačne upravenej báze posilnil o 40 %, uviedlo americké ministerstvo financií.