Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

USA nepovolia ťažbu ropy pri atlantickom pobreží ani po roku 2017

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kritikmi plánovaného predaja ťažobných licencií boli napríklad miestni rybári a turistické organizácie, obavy však vyjadrila aj armáda.


Washington 19. marca (TASR) - Atlantické pobrežie USA naďalej zostane bez ropných plošín, aj keď inde sa bude pokračovať v ťažbe. Americká vláda predstavila nové plány týkajúce sa ťažby ropy a plynu pri pobreží Spojených štátov. Informovala o tom agentúra DPA.

USA v rozpore s doterajšími vyhláseniami nemajú v úmysle ani po roku 2017 dovoliť ťažiť ropu a plyn pri svojom atlantickom pobreží. V utorok (15.3.) to uviedlo americké ministerstvo vnútra. "Z mnohých strán sme počuli, že teraz nie je čas, aby sme predali ťažobné polia pri atlantickom pobreží," uviedla ministerka vnútra Sally Jewellová.

Kritikmi plánovaného predaja ťažobných licencií boli napríklad miestni rybári a turistické organizácie, obavy však vyjadrila aj armáda.

Pôvodne sa mala dať k dispozícii pre ťažbu plocha v celkovej výmere 26 hektárov pri pobreží štátov Georgia, Južná Karolína, Severná Karolína a Virgínia. Vláda prezidenta Baracka Obamu teraz svoje plány prehodnotila. V oblasti pri východnom pobreží USA mala byť povolená ťažba už v roku 2010. Po výbuchu plošiny Deepwater Horizon, pri ktorom zomrelo 11 ľudí a ktorý spôsobil obrovské ekologické škody, v rovnakom roku však ministerstvo svoje plány revidovalo. Jewellovej predchodca Ken Salazar vtedy zakázal ťažbu do roku 2017.

Predĺženie zákazu ťažby pri atlantickom pobreží je súčasťou 5-ročného plánu, ktorý má regulovať rozvoj nových ropných a plynových polí pri pobreží USA. Týkať sa bude obdobia 2017 až 2022. Súčasťou plánov je aj desať nových ťažobných licencií v Mexickom zálive a troch pri Aljaške.

"Vieme, že Arktída je jedinečným miestom, ktoré má pre mnohých rozhodujúci význam," uviedla Jewellová. Preto chce iniciovať verejnú diskusiu pred konečným schválením programu. Možné je, že nakoniec nebudú vydané žiadne nové licencie na ťažbu pri Aljaške.