Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

USA označili Švajčiarsko a Vietnam za menových manipulátorov

Švajčiarsky frank, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Švajčiarska centrálna banka obvinenia USA z menovej manipulácie odmietla.

Washington/Bern 16. decembra (TASR) - Spojené štáty označili Švajčiarsko a Vietnam za menových manipulátorov. Zároveň zaradili Taiwan, Thajsko a Indiu na zoznam krajín, ktorých kroky na devízovom trhu je potrebné dôslednejšie sledovať.

Švajčiarska centrálna banka obvinenia USA z menovej manipulácie odmietla a dodala, že krok Washingtonu jej nezabráni ďalej intervenovať na devízovom trhu. "Správa (USA) menovú politiku Švajčiarskej národnej banky (SNB) nezmení," oznámila centrálna banka s tým, že cieľom intervencií nie je zabezpečenie výhod pre švajčiarskych exportérov. "Intervencie na devízovom trhu sú potrebné na zabezpečenie adekvátnych menových podmienok, a tým cenovej stability," oznámila centrálna banka.

Dodala, že ako samotná banka, tak švajčiarska vláda je v kontakte s predstaviteľmi USA a verí, že situáciu sa podarí vysvetliť. Rovnako vláda v Berne odmietla tvrdenia Washingtonu, že Švajčiarsko sa dopúšťa menovej manipulácie, či sa snaží získať ekonomické výhody. Ako povedala hovorkyňa štátneho sekretariátu pre medzinárodné financie, vláda je otvorená bilaterálnym rozhovorom s Washingtonom na túto tému.