Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Sankcie uvalené na Moskvu sú účinné, tvrdí minister financií USA

Jack Lew Foto: TASR/AP

Spojené štáty koncom apríla uvalili sankcie na 17 ruských spoločností a sedem predstaviteľov. Sankcie obsahujú zmrazenie majetku či zákaz vstupu na americkú pôdu.

New York 10. mája (TASR) - Sankcie uvalené na Moskvu v súvislosti s udalosťami na Ukrajine sú účinné, vyhlásil v piatok americký minister financií Jack Lew.

Odkedy Spojené štáty uvalili na Rusko sankcie, "všetky hlavné indikátory ukazujú, že ruská ekonomika ide zlým smerom", konštatoval minister.

Podľa neho sankcie zasiahli ruský devízový kurz, rubeľ aj burzu cenných papierov. "Budeme v tomto tlaku pokračovať," povedal Jack Lew v rozhovore pre televíziu Bloomberg, z ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.

Účelom sankcií je podľa ministra snaha, aby "prezident Putin zmenil ruskú politiku". "Dali sme jasne najavo, že ak naďalej pôjdu touto cestou, učiníme ďalšie kroky," varoval Lew.

Spojené štáty koncom apríla uvalili sankcie na 17 ruských spoločností a sedem predstaviteľov. Medzi nimi je aj Igor Sečin, šéf štátneho ropného gigantu Rosnef a blízky spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina. Sankcie obsahujú zmrazenie majetku či zákaz vstupu na americkú pôdu.