Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

USA sa do roku 2020 stanú sa najväčším producentom ropy na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

USA vďačí za pokrok v oblasti sebestačnosti pri výrobe ropy novým technológiám pri jej ťažbe. Celkom sebestačnými sa USA môžu stať okolo roku 2035.

Paríž 12. novembra (TASR) - Spojené štáty do roku 2020 predbehnú Saudskú Arábiu a stanú sa najväčším producentom ropy na svete. Uviedla to dnes vo svojej najnovšej prognóze Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

Podľa organizácie so sídlom v Paríži, Spojeným štátom pomáhajú k väčšej sebestačnosti v energetike aj nové metódy ťažby ropy a plynu, napríklad z bridlicových hornín. IEA odhaduje, že USA, ktoré momentálne zhruba 20 % zo svojej spotreby energií musia pokryť dovozom, by sa okolo roku 2035 mohli stať v tomto smere úplne sebestačné.

Oživenie ťažby ropy a plynu v Severnej Amerike vďaka novým metódam, ako aj efektívnejšie a úspornejšie motory v autách, prispievajú k postupnému znižovaniu dovozu ropy a plynu do USA. Podľa IEA Spojené štáty by približne v roku 2030 mohli začať ropu dokonca vyvážať.

A vzhľadom na to, že Severná Amerika sa bude postupne približovať k úplnej energetickej sebestačnosti, medzinárodný obchod s ropou zmení smer a spolu s ním sa zmenia aj zásobovacie trasy. Ropa z Blízkeho východu, ktorý je najvýznamnejším dodávateľom komodity na svetový trh, začne namiesto na Západ prúdiť opačným smerom - do Ázie. To vrhá úplne nové svetlo na bezpečnosť zásobovacích trás, keďže vzťahy medzi napríklad Iránom a Čínou nie sú napäté, na rozdiel od vzťahu medzi Západom a vládou v Teheráne.

Dopyt po rope v Ázii bude naďalej rásť, úmerne s expanziou tamojších ekonomík. IEA predpovedá, že import ropy do Ázie sa do roku 2035 zvýši o zhruba tretinu na 99,7 milióna barelov denne z 87,4 milióna barelov/deň v roku 2011.

Ceny ropy sa tiež mierne zvýšia, úmerne s rastúcim dopytom. Podľa IEA v roku 2035 sa cena komodity bude pohybovať okolo úrovne 125 USD (98,15 eura) za barel. Na porovnanie, momentálne sa severomorská ropná zmes Brent predáva za približne 108 USD/barel.

Nové úspornejšie technológie pomôžu zmierniť doterajšie tempo zvyšovania dopytu po energiách. No hoci mnohé štáty už zverejnili ambiciózne plány na redukciu spotreby energií, zatiaľ sa im v tomto smere podarilo dosiahnuť len malý pokrok. A to komplikuje aj plnenie globálnych cieľov v oblasti emisií skleníkových plynov a globálneho otepľovania, dodáva IEA.

Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.