Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

USA zavádzajú 25-% clá na čínske tovary v hodnote 50 mld. USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že uvalí ďalšie clá, ak Peking odpovie odvetnými opatreniami.

Washington 15. júna (TASR) - USA zavádzajú 25-% clá na čínske tovary v hodnote 50 miliárd USD (42,63 miliardy eur). Opatrenie vyvolalo okamžitú odpoveď Pekingu a obchodný konflikt medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami sa vyostril.

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že clá sa dotknú čínskych tovarov, "ktoré obsahujú priemyselne dôležité technológie", bez toho aby konkretizoval tieto produkty. Trump zdôvodnil clá tým, že Čína porušuje práva týkajúce sa duševného vlastníctva, kradne technológie a používa aj ďalšie neférové obchodné praktiky. Pohrozil tiež ďalšími clami, ak Peking prijme odvetné opatrenia.

Čínske ministerstvo obchodu rýchlo zareagovalo na Trumpovo vyhlásenie: "Okamžite zavedieme colné opatrenia v rovnakom objeme a rovnakej sile. Zároveň už neplatí všetok pokrok, ktoré obe strany predtým dosiahli v rokovaniach o ekonomických a obchodných otázkach," uviedlo.

Úrad pre obchodné zastúpenie USA uviedol, že Spojené štáty s platnosťou od 6. júla najprv zavedú clá na 818 položiek, pričom hodnota dovozu týchto tovarov predstavuje okolo 34 miliárd USD. Opatrenie by sa neskôr malo týkať ďalších 284 produktov v hodnote ďalších 16 miliárd USD.