Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

USA zarobili na záchrane poisťovne AIG

Foto: TASR/AP

Americká vláda zachránila počas finančnej krízy AIG pred krachom garanciami a kapitálovými injekciami 182 miliárd USD. Vďaka poplatkom, úrokom a predajom akcií sa vláde vrátilo 197,4 miliardy USD.

Washington/New York 12. septembra (TASR) - Obrovská záchranná akcia poisťovacieho koncernu AIG priniesla USA zisk.

Štát sa začiatkom tohto týždňa zbavil ďalších akcií poisťovne a zatiaľ mu záchranná akcia priniesla zisk vo výške 15,1 miliardy USD (11,8 miliardy eur), informovalo v utorok (11. 9.) americké ministerstvo financií.

Americká vláda zachránila počas finančnej krízy AIG pred krachom garanciami a kapitálovými injekciami v celkovej výške 182 miliárd USD. Vďaka poplatkom, úrokom a lukratívnym predajom akcií sa vláde podľa ministerstva už vrátilo 197,4 miliardy USD. Keďže USA vlastnia ešte ďalšie akcie AIG, do štátnej pokladnice zrejme pritečú ďalšie peniaze. Po poslednom kole predaja však štát musí počkať prinajmenšom 60 dní, než ponúkne ďalšie akcie AIG.

USA začiatkom týždňa najprv predali 553,8 milióna akcií AIG a potom cez takzvané greenshoe opcie ďalších 83,1 milióna akcií AIG. Cena akcie predstavovala 32,50 USD. Štátny podiel v AIG týmto predajom klesol z 53,4 % na 15,9 %. AIG nakúpila vlastné akcie približne za 5 miliárd USD. Poisťovací koncern sa chce čo najskôr dostať spod štátnej kontroly, ktorá znamená napríklad obmedzenie platov a vyplácania dividend.

AIG sa dostala počas finančnej krízy v roku 2008 na pokraj krachu, pretože poisťovala bankám a fondom rizikové hypotéky. Pád AIG by mal ďalekosiahle dôsledky na celý finančný svet, preto sa vláda rozhodla poisťovací koncern zachrániť. AIG zaznamenala v krízovom roku 2008 stratu 99,3 miliardy USD, čo bola najvyššia firemná strata v dejinách USA.