Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Úsek R2 medzi Kriváňom a Mýtnou chceli dokončiť tento mesiac

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úsek je dlhý viac ako deväť kilometrov a jeho súčasťou bude desať mostov.

Kriváň/Mýtna 16. marca (TASR) - Výstavba úseku rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Mýtnou napreduje, na stavenisku pokračujú zemné práce i budovanie vyše štvorkilometrovej estakády, ktorá bude dominantou stavby. Projekt výstavby úseku R2 v Banskobystrickom kraji má v súčasnosti približne ročné meškanie, dokončiť ho pôvodne plánovali v marci tohto roku.

Úsek R2 medzi Kriváňom a Mýtnou je dlhý viac ako deväť kilometrov a jeho súčasťou bude desať mostov. Na dvoch mostných objektoch sú už položené tyčové prefabrikáty a pokračujú práce na realizácii nosnej konštrukcii či vonkajších a vnútorných rímsach estakády.

"Na rýchlostnej ceste sa aktuálne pracuje na zemných prácach, odkope materiálu a na realizácii násypov v rámci vyhovujúcich poveternostných podmienok. Na zárubnom múre sa realizujú práce na vŕtaní klincov a osadzovaní dvojzákrutovej oceľovej siete spolu s geokompozitom," priblížila pre TASR Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Ako dodala, práce pokročili aj na výstavbe vyše štyri kilometre dlhej estakády, ktorá je rozdelená na osem celkov.

Stavebné práce na úseku R2 Kriváň - Mýtna, ktorý vedie členitým terénom doliny Krivánskeho potoka, sa začali v roku 2021. Rýchlostná cesta mala byť pôvodne dokončená na jar 2024 za vyše 232 miliónov eur bez DPH. V súčasnosti má stavba približne ročné meškanie a jej zhotovenie bude drahšie. Problémom je napríklad likvidácia skládky komunálneho odpadu pri obci Kriváň, pôvodné odhady hovorili, že polstoročia stará skládka je desaťnásobne menšia.

"Problematika odstránenia skládky je v riešení a budeme včas informovať o posunoch vo veci. Úsek R2 Kriváň - Mýtna plánujeme motoristom odovzdať v priebehu budúceho roka. Zmluvná cena je v sume 249 miliónov eur," zhrnula NDS.

Úsek R2 Kriváň - Mýtna bude nadväzovať na prevádzkovaný úsek R2 Pstruša - Kriváň. Koniec úseku bude napojený na úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce, ktorý bol sprevádzkovaný koncom roka 2022. Po dokončení úseku medzi Kriváňom a Mýtnou získajú motoristi s výnimkou úseku Zvolen, západ - Zvolen, východ súvislé diaľničné spojenie z Bratislavy po Lučenec.