Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vlani sa doriešilo 666 žiadostí o usporiadanie práv k lesným pozemkom

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Martin Baumann

Vyplýva to zo správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o transformácii vlastníckych a užívacích vzťahov k lesným pozemkom.

Bratislava 1. septembra (TASR) - V roku 2014 sa doriešilo 666 žiadostí o usporiadanie práv k lesným pozemkom s výmerou 7403 hektárov (ha). Vyplýva to zo správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o transformácii vlastníckych a užívacích vzťahov k lesným pozemkom, ktorú by mala prerokovať a schváliť na svoje stredajšej (2. 9.) schôdzi vláda SR.

"Aj napriek snahe povinných osôb doriešiť reštitučné nároky oprávnených osôb dochádza v posledných rokoch k znižovaniu počtu a výmery doriešených žiadostí," konštatoval agrorezort vo vládnom materiáli.

Znižovanie počtu prijatých žiadostí je spôsobené faktom, že oprávnené osoby napriek výzvam zo strany povinných osôb nepredložili relevantné doklady preukazujúce oprávnenosť ich požiadavky, odmietajú znášať náklady spojené s usporiadaním užívacích práv, hlavne pri potrebe identifikácie lesných pozemkov v teréne, a tieto žiadosti boli v rámci revízie vyradené z evidencie prijatých. Vo väčšine prípadov ide o usporiadanie užívania drobných pozemkov v podielovom spoluvlastníctve a spoluvlastníci sa odmietajú spojiť do združení alebo spoločenstiev.

"V štátnych organizáciách lesného hospodárstva v pôsobnosti MPRV SR a Ministerstva obrany (MO) SR bolo k 31. decembru 2014 z celkového počtu 100.334 prijatých žiadostí o usporiadanie vlastníckych a užívacích práv k lesným pozemkom s požadovanou výmerou 1.045.326 ha kladne doriešených a fyzicky odovzdaných 66.161 žiadostí s výmerou 972.650 ha," doplnil rezort pôdohospodárstva.

Správa za rok 2014 bola spracovaná na základe podkladov organizácií lesného hospodárstva v pôsobnosti MPRV SR, a to Lesov SR, š. p., Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič, š. p., Štátnych lesov Tatranského národného parku a na základe podkladov Vojenských lesov a majetkov SR - štátny podnik, ktoré sú v pôsobnosti MO SR.