Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Úspory s dobrovoľnými príspevkami v 2. pilieri malo vlani 3735 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri dobrovoľných príspevkoch si budúci dôchodca sám určí aká bude jeho výšku príspevku, ako často bude prispievať a či si bude sporiť samostatne alebo prostredníctvom zamestnávateľa

Bratislava 5. marca (TASR) - Vlani bolo 3735 sporiteľov, ktorých nasporenú sumu v druhom dôchodkovom pilieri tvorili aj dobrovoľné príspevky. Vyplýva to z údajov rezortu práce. Podľa odborníkov je tak stále málo ľudí, ktorí si sami navyše prispievajú do druhého piliera.

Podľa údajov ministerstva práce z novembra minulého roka je v druhom pilieri približne 1,3 milióna sporiteľov. "Priemerný počet sporiteľov, ktorí si zaplatili v mesiacoch od januára 2015 do 30. júna 2015 dobrovoľný príspevok je 2291 sporiteľov. Celkový počet sporiteľov ku koncu roka 2015, ktorých nasporenú sumu tvoria aj dobrovoľné príspevky, je 3735 sporiteľov," vyčíslilo ministerstvo práce.

Zo zozbieraných dát rezortu práce od začiatku roka 2013 do konca júna minulého roka vyplýva, že priemerná suma dobrovoľného príspevku do druhého piliera pritom predstavovala 36,68 eura mesačne. V prvom polroku minulého roka dosiahla 34,30 eura.

Podľa riaditeľa spoločnosti The Benchmark Research and Consultancy Michala Nalevanka dôvodom, prečo si málo ľudí posiela do druhého piliera dobrovoľné príspevky je znevýhodnenie oproti tretiemu pilieru. Práve ten totiž využívajú tisíce ľudí na vytvorenie si dodatočných úspor, a to i vďaka tomu, že k svojim príspevkom majú sporitelia možnosť získať príspevok aj od zamestnávateľa. Práve v tomto ťahá podľa Nalevanka dobrovoľné sporenie si v druhom pilieri v porovnaní s tretím pilierom za kratší koniec. "Navyše, väčšina ľudí má podmienky sporenia nastavené takým spôsobom, že svoje úspory si môžu vybrať v podstate kedykoľvek a použiť na akýkoľvek účel. Je úplne jedno, že tretí pilier je drahý, že dosahované výnosy sú žalostné, toto zaujíma len málokoho," podotkol Nalevanko s tým, že kto teda chce využiť dobrovoľné sporenie v druhom pilieri, nezíska u svojho zamestnávateľa žiadnu podporu. "Propagovať výhody takéhoto sporenia nemá kto. Pre dôchodkové správcovské spoločnosti to nie je segment, ktorý by bol atraktívny. To sa možno v budúcnosti zmení, no dnes je situácia taká, že ak sa niekto v minulosti rozhodol pre dôchodkové sporenie nad rámec povinných odvodov, je v treťom pilieri," dodal Nalevanko.

Ako vyčíslil predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky Stanislav Žofčák, v súčasnosti si sporitelia posielajú do Sociálnej poisťovne na budúci dôchodok 14 % zo svojich odvodov a do druhého piliera 4 %. "Dobrovoľne sa však môžu rozhodnúť, že si budú zo svojej mzdy posielať do druhého piliera viac peňazí, až 6 %," uviedol Žofčák. Tým si podľa jeho slov zabezpečia vyšší dôchodok a zároveň ušetria na dani vďaka daňovému zvýhodneniu. "Sporiteľ si totiž môže znížiť základ dane o výšku zaplatených dobrovoľných príspevkov," upozornil Žofčák.

Pri dobrovoľných príspevkoch si budúci dôchodca sám určí aká bude jeho výšku príspevku, ako často bude prispievať a či si bude sporiť samostatne alebo prostredníctvom zamestnávateľa

"Svoje rozhodnutie prispievať si ešte dobrovoľnými príspevkami môžu samozrejme kedykoľvek zmeniť a vrátiť sa k pôvodným 4 %," dodal Žofčák.