Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

O ústavnosti zákona o kolektívnom vyjednávaní sa rozhodne v marci

Ústavný súd SR Foto: TASR/František Iván

Ústavný súd dnes odročil na 16. marca aj verejné zasadnutie vo veci ústavnosti novely zákona z roku 2013.

Košice 17. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR zatiaľ nerozhodol vo veci ústavnosti novely zákona o kolektívnom  vyjednávaní. Po odročení dnešného verejného zasadnutia pléna ÚS padne verdikt 16. marca.

Novela prijatá v roku 2013 vládnym Smerom-SD umožnila rozšírenie záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre všetky firmy v odvetví s viac ako 20 zamestnancami, a to bez súhlasu takýchto zamestnávateľov. Skupina opozičných poslancov NR SR napadla túto zmenu na ÚS SR. Novele vyčítali ohrozenie základných práv a slobôd. Argumentovali, že rozšírením kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa podľa napadnutých ustanovení dôjde k zásahu do práva vlastniť majetok a disponovať ním, ako aj obmedzeniu práva na podnikanie. Stane sa tak podľa nich bez garancie, že tieto základné práva nebudú obmedzené nad rámec ústavných limitov a bude zachovaná rovnováha medzi záujmom verejným a súkromným.

Výhrady voči novele mal v roku 2013 aj vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič, parlament však jeho veto prelomil.

Skupinu opozičných poslancov na dnešnom zasadnutí pléna ÚS právne zastupoval exposlanec a líder mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka. "Podstata nášho návrhu je ochrana zamestnávateľov a ich zamestnancov pred čiastočnou privatizáciou legislatívneho procesu inými zamestnávateľmi a za kľúčové považujeme efektívny prístup k súdnej ochrane," uviedol pre novinárov.

ÚS SR dnes odročil na 16. marca aj verejné zasadnutie vo veci ústavnosti novely zákona z roku 2013, ktorá upravila podmienky vyvlastňovania pri významných investíciách. Novelu napadla skupina opozičných poslancov. Právny zástupca skupiny pred ÚS, predseda KDH Ján Figeľ na dnešné zasadnutie neprišiel, svoju účasť neospravedlnil. Sudca spravodajca Lajos Mészáros konštatoval, že všetky tri napadnuté zákonné ustanovenia od prijatia podania ústavným súdom na ďalšie konanie v roku 2014 už boli novelizované.