Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Predražené úvery sú v rozpore so zákonom, ľudia sa môžu brániť

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Podľa odhadu Komisie na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách zriadenej pri Ministerstve spravodlivosti (MS) SR takýchto nevýhodných zmlúv sa u nás uzatvorilo niekoľko 100.000.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Spotrebiteľ, ktorý si požičiava peniaze prostredníctvom rôznych nebankových spoločností, musí zaplatiť za rok raz toľko, ako si požičal. Podľa odhadu Komisie na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách zriadenej pri Ministerstve spravodlivosti (MS) SR takýchto nevýhodných zmlúv sa u nás uzatvorilo niekoľko 100.000. Po novom sú však takéto praktiky firiem nezákonné a ľudia sa môžu úspešne domáhať ochrany svojich práv na súde, upozorňuje MS.
"Je to neuveriteľné, ale dodávatelia žiadali často od spotrebiteľov odplatu, ktorá prevyšuje 90 % z istiny poskytnutého úveru. V zmluvách sú tieto odplaty skryté v rôznych ustanoveniach o poplatkoch, zmluvných pokutách a ďalších sankciách," skonštatovala pre TASR hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Poukázala na správu o stave pôsobenia nebankových spoločností, ktorou za už zaoberal slovenský parlament. MS SR na ochranu spotrebiteľov pripravilo viacero opatrení, napríklad nariadením vlády bola obmedzená výška maximálnej odplaty za úver, teda k takýmto prípadom by už naďalej nemalo dochádzať.

"Každá zmluva, ktorú predkladá profesionál, podnikateľ, ktorý vykonáva kvalifikovanú činnosť so slabšou zmluvnou stranou, a tou je spotrebiteľ, to znamená ten, kto si obstaráva tovary a služby pre osobnú potrebu a pre potrebu domácnosti, sa dá charakterizovať ako spotrebiteľská," pripomína predseda komisie Milan Budjač. "Spotrebiteľská zmluva tak nie je len kúpna zmluva, ale napríklad aj nájomná zmluva, ale aj každá iná, uzavretá podľa ktoréhokoľvek právneho predpisu, ktorej stranami sú dodávateľ a spotrebiteľ a jej cieľom je nákup alebo iná forma zabezpečenia tovaru a služieb na iné než podnikateľské alebo profesijné účely," povedal pre TASR.

Spotrebitelia uzatvárajú množstvo rôznych typových zmlúv, napríklad o dodávke plynu, dodávke elektrickej energie, ale aj záložné zmluvy, nájomné zmluvy, v bytových domoch vlastníci bytov uzatvárajú zmluvy o výkone správy, ktoré tiež patria do kategórie spotrebiteľských zmlúv. Komisia často posudzuje rôzne úverové zmluvy, zmluvy o pôžičke, ale aj o hypotekárnom úvere, ktoré tiež patria do kategórie spotrebiteľských zmlúv. "Ide teda o obrovský balík a komisia okrem iného zvykne odporúčať spotrebiteľom, pri ktorých ich častiach by mali byť obozretní," povedal Budjač.