Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Úvery talianskych bánk firmám v októbri klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Konkrétne, bankové úvery talianskym podnikom klesli v októbri medziročne o 5,5 % po tom, ako sa v septembri znížili o 6,7 %.

Miláno 12. decembra (TASR) - Úvery talianskych bánk podnikom aj v októbri 2023 klesli, ale menej ako v septembri. Ukázali to v utorok údaje talianskej centrálnej banky. Firmy v krajine čelia totiž zvýšeným úrokom po bezprecedentnej sérii dvíhania úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB), takže je pre ne ťažšie požičať si peniaze. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Konkrétne, bankové úvery talianskym podnikom klesli v októbri medziročne o 5,5 % po tom, ako sa v septembri znížili o 6,7 %. Podľa analytikov tieto údaje ukazujú, že v Taliansku sa už plnej miere prejavila menová politika ECB.

V najnovšom prieskume agentúry Reuters pritom všetkých 90 oslovených ekonómov uviedlo, že ECB na štvrtkovom (14. 12.) zasadnutí ponechá svoju kľúčovú sadzbu z vkladov nezmenenú na rekordnom maxime 4 %.

Talianska centrálna banka uviedla tiež, že vklady v bankách v októbri klesli na 2,40 bilióna eur z 2,44 bilióna eur v septembri.