Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

ÚVO bude spolupracovať s Úradom na ochranu oznamovateľov

Na archívnej snímke z 10. januára 2022 predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák uviedol, že ide o dôležitý krok v precizovaní nášho systému boja proti korupcii a v nastavení systémovej spolupráce.

Bratislava 21. februára (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) bude spolupracovať s Úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti (ÚOO). Informoval o tom v pondelok predseda ÚVO Miroslav Hlivák, podľa ktorého je transparentná činnosť jeho úradu pre štát kľúčová.

"Dnešné rokovania s predsedníčkou ÚOO Zuzanou Dlugošovou považujem za ďalší dôležitý krok v precizovaní nášho systému boja proti korupcii a v nastavení systémovej spolupráce, samozrejme, v medziach, aby nebola dotknutá nezávislosť oboch inštitúcií," uviedol Hlivák.

Predsedníčka ÚOO Zuzana Dlugošová dodala, že väčšina oznámení, s ktorými sa na Úrad na ochranu oznamovateľov ľudia obracajú, sa týkajú práve manipulácií s verejným obstarávaním. Dovnútra inštitúcií je podľa nej kľúčové vytvárať komunikačnú kultúru, ktorá bude zamestnancov povzbudzovať k tomu, aby sa ozvali, keď sú svedkom nekalých praktík. "Náš úrad bude preto nápomocný pri ďalšom vzdelávaní zamestnancov ÚVO. V praxi totiž funguje dobre iba taký systém vnútorného oznamovania, o ktorom zamestnanci vedia a dôverujú mu," uviedla Dlugošová.