Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ÚVO odobril proces výberu zhotoviteľa na opravu mosta cez Ružín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

V predmetnom konaní Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) posudzoval splnenie podmienok použitia postupu priameho rokovacieho konania.

Košice 6. júna (TASR) – Pri výbere zhotoviteľa na rekonštrukciu mosta nad vodnou nádržou Ružín Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nezistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré by malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. "Úrad pre verejné obstarávanie zastavil konanie o preskúmanie úkonov kontrolovaného pred uzavretím zmluvy začaté z vlastného podnetu úradu," informoval TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút.

V predmetnom konaní ÚVO posudzoval splnenie podmienok použitia postupu priameho rokovacieho konania. Pre mimoriadnu situáciu v procese výberu Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) oslovila tri firmy, ktoré predložili cenové ponuky. Išlo o spoločnosti so skúsenosťami s budovaním mostov - Inžinierske stavby, a.s., EUROVIA SK, a.s., a STRABAG, s.r.o.

Podľa hovorkyne KSK Zuzany Bobrikovej Správa ciest KSK dostala písomné rozhodnutie ÚVO dnes. "Pre Košický kraj a hlavne pre obyvateľov dotknutého regiónu je to veľmi priaznivá a veľmi netrpezlivo očakávaná správa," uviedla v reakcii pre TASR. Na základe rozhodnutia bude môcť Správa ciest KSK pokračovať v procese verejného obstarávania formou priameho rokovacieho konania.

"Riaditeľ Správy ciest KSK zvolá výberovú komisiu, ktorá otvorí obálky s cenovými ponukami troch oslovených firiem. S víťazným zhotoviteľom bude podpísaná zmluva. O presnejších termínoch odovzdania staveniska, predpokladanom začiatku a konci rekonštrukcie, ako aj o cene bude možné hovoriť po tom, ako bude známy víťaz súťaže," uviedla Bobriková.

Podľa pôvodných predpokladov sa mala zmluva s víťazom obstarávania podpísať už v marci. Predstavitelia KSK hovorili o zámere realizovať dielo do konca tohto roku. Odhad nákladov na stavbu je 8,5 milióna eur.

Riešením rekonštrukcie v spracovanej štúdii pre KSK je výstavba kompozitného mosta nad pôvodnou mostnou konštrukciou. Každá z oslovených firiem zároveň navrhla vlastné technické riešenie.

Vlastníkom mosta nad Ružínom v okrese Košice-okolie je KSK. Vzhľadom na havarijný stav ho pre automobilovú dopravu uzatvorili 24. decembra 2016, čo skomplikovalo dopravné spojenie okresov Spišská Nová Ves a Gelnica s krajským mestom.