Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ÚVO preverí podnet na tender na starostlivosť o zeleň v Bratislave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na otázku, či sa nechystá zrušiť toto verejné obstarávanie, odpovedal, že kritika na tender bola absolútne nesprávna.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preverí podnet na verejné obstarávanie hlavného mesta na komplexnú starostlivosť o zeleň v Bratislave. Podnet rieši lehotu na predkladanie ponúk či podmienky účasti. "Úrad sa ním bude zaoberať a po jeho vyhodnotení zvolí ďalší postup," povedal pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút.

Na tento tender upozornila nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá podala podnet na ÚVO. Verejné obstarávanie hlavného mesta na komplexnú starostlivosť o zeleň v Bratislave za takmer 14 miliónov eur bez DPH by sa podľa nej malo hneď zrušiť. Organizácia upozorňuje, že na prípravu ponúk na štvorročnú údržbu bratislavskej zelene, od zverejnenia v celoštátnom vestníku tendrov, mali firmy len šesť pracovných dní.

Podmienky malo hlavné mesto podľa TIS nastaviť tak, že nik na Slovensku ako doterajší dodávatelia nemohol ponuku podať. "Uchádzač totiž musel mať skúsenosť s opaterou zelene v meste s 350.000 obyvateľmi v posledných troch rokoch a obrat za tie tri roky aspoň 3,3 milióna eur," tvrdí organizácia. Tá zároveň upozornila, že bratislavský magistrát vo vestníku verejného obstarávania publikoval opravu vlastného oznámenia. "Z pôvodne avizovaného minulého utorka posunul otváranie obálok na piatok (7.10.). Je to už druhá oprava textu podmienok súťaže. Prvá k forme preukázania podmienok účasti bola zverejnená jeden deň pred pôvodným dátumom otvárania obálok," informuje TIS.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes na otázku, či sa nechystá zrušiť toto verejné obstarávanie, odpovedal, že kritika na tender bola absolútne nesprávna. "Lebo bola založená na hrubých chybách," skonštatoval.

Hlavné mesto na margo tvrdení TIS v pondelok (3.10.) uviedlo, že tri zo štyroch faktov, ktoré TIS zverejnila, sú nepravdivé. "Nie je pravda, že na prípravu ponuky bolo určených šesť dní. Hlavné mesto určilo lehotu na 16 dní podľa zákona o verejnom obstarávaní. Na základe žiadosti jedného zo záujemcov uvedená lehota bola predĺžená redakčnou opravou publikovanou v príslušných Vestníkoch EÚ a SR na 26 dní," uviedla Katarína Kohútiková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu. Mesto v tomto postupe zadávania zákazky tiež podľa nej od uchádzačov preukázanie obratu vôbec nepožaduje. Podľa bratislavskej samosprávy nie je ani pravda, že doterajší dodávatelia sú jediní schopní splniť určenú podmienku účasti podľa jej znenia. "Nakoľko verejný obstarávateľ v čase odoslania oznámenia evidoval z vlastnej činnosti a činnosti jeho organizácií minimálne päť subjektov spĺňajúcich uvedenú podmienku iba v Bratislave, pričom zákazka je určená pre trh v rámci EÚ v súlade s legislatívou EÚ," povedala Kohútiková. 

Podmienka, aby firma mala skúsenosť s podobnou starostlivosťou v meste nad 350.000 obyvateľov, má podľa jej slov racionálne vysvetlenie a vyplýva z toho, že ide o európske verejné obstarávanie, ktoré je otvorené pre firmy a konzorciá z celej EÚ. Mesto v čase začiatku zadania zákazky disponovalo informáciou, že v rámci kontinentálnej Európy existuje minimálne ďalších 49 sídiel s uvedeným počtom obyvateľov, kde je vytvorený predpoklad na obdobné špecifiká poskytovania služieb ako v Bratislave.