Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

ÚVO zverejnil skúšobné otázky na odborného garanta

Na snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda ÚVO vníma koncept povinnej profesionalizácie ako problematický vzhľadom na skutočnosť, že týmto spôsobom postupuje v rámci EÚ len Maďarsko a Litva.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zverejnil skúšobné otázky na odborného garanta. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu úradu.

Aktuálne platná koncepcia profesionalizácie vo verejnom obstarávaní podľa ÚVO stanovuje, že s účinnosťou od 31. marca 2024 budú úkony súvisiace s verejným obstarávaním pri podlimitných a nadlimitných zákazkách možné iba prostredníctvom osôb so statusom odborného garanta.

Odborným garantom sa v súčasnosti môže stať fyzická alebo právnická osoba. Na získanie statusu odborného garanta je potrebné predovšetkým preukázanie odbornej praxe prostredníctvom realizovaných zákaziek alebo úspešné vykonanie skúšky na úrade.

Predseda ÚVO vníma koncept povinnej profesionalizácie ako problematický vzhľadom na skutočnosť, že týmto spôsobom postupuje v rámci EÚ len Maďarsko a Litva. Ostatné krajiny budujú expertnosť na dobrovoľnej báze v zmysle "prevencia je účinnejšia ako represia". Pri tomto prístupe môže byť zároveň úrad partnerom, ktorý prináša nové poznatky a inšpiruje dobrými príkladmi zo zahraničia.

Vzhľadom na stiahnutie vládnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá mala zmeniť koncept profesionalizácie z povinného na dobrovoľný, považuje ÚVO za nevyhnutné začať sa pripravovať aj na možnosť, že Národná rada SR tento koncept nezmení. Preto sa predseda ÚVO rozhodol zverejniť otázky na odbornú skúšku.

"Zverejnenie otázok umožní uchádzačom lepšiu orientáciu v skúšanej problematike a bezproblémovejšie získanie statusu odborného garanta. Zároveň kapacity úradu nebudú alokované výlučne na skúšanie. To umožní aj reálne budovanie expertnosti a prípravu národnej stratégie obstarávania," dodal predseda ÚVO Peter Kubovič.

Zverejnené otázky možno nájsť na adrese: https://www.uvo.gov.sk/metodika-vzdelavanie/profesionalizacia/otazky-na-odbornu-skusku.