Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Uvoľnenie v obchodnom spore s Čínou podporilo Wall Street

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že USA a Čína dosiahli čiastočnú dohodu. Tá má byť prvou fázou komplexnej obchodnej dohody.

New York 12. októbra (TASR) - Wall Street v piatok (11. 10.) posilnila. Podporili ju nádeje na ukončenie obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Hlavné indexy však uzavreli výrazne pod svojím denným maximom.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average si v piatok polepšil o 319,92 bodu alebo 1,21 % a uzavrel na 26.816,59 bodu. Jedným z dôvodov bol aj nárast akcií Apple, ktoré vyskočili o 3 % a dostali sa na nové historické maximum. Širší index S&P 500 v piatok stúpol o 1,09 % na 2969,98 bodu a technologický Nasdaq Composite o 1,34 % na 8057,04 bodu. Nárast pomohol indexom Dow Jones a S&P 500 ukončiť 3-týždňový pokles. Dow Jones si za celý týždeň polepšil o 0,9 % S&P 500 o 0,6 % a Nasdaq o takisto 0,9 %.

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že USA a Čína dosiahli čiastočnú dohodu. Tá má byť prvou fázou komplexnej obchodnej dohody. Veľké americké indexy po tom prudko posilnili a Dow Jones bol v pluse o viac ako 500 bodov. Indexy zmazali časť svojich ziskov po tom, čo americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer uviedol, že ešte sa nerozhodlo o clách, ktoré majú začať platiť v decembri. Čiastočná dohoda takisto neruší existujúce clá zavedené počas vyše 1 roka trvajúcej obchodnej vojny.

Súčasťou tejto "prvej fázy", ako čiastočnú dohodu nazval Trump, je prísľub Číny nakúpiť poľnohospodárske produkty z USA v hodnote 40 miliárd USD až 50 miliárd USD (36,22 miliardy až 45,28 miliardy eur). Trump uviedol, že dohoda sa tiež týka oblasti výmenných kurzov. USA zasa súhlasili, že odložia zvýšenie ciel, ktoré malo začať platiť od utorka (15. 10.).

Americký minister financií Steven Mnuchin povedal, že obe strany uzavreli takmer úplnú dohodu týkajúcu sa sporných bodov v oblasti meny a finančných služieb. Podľa Trumpa by sa hneď po podpísaní tejto prvej čiastočnej dohody, malo začať s "druhou fázou".

(1 EUR = 1,1043 USD)