Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Už len jedna mýtna palubná jednotka v európskych kamiónoch

mýto Foto: Tablet.TV

V súčasnosti štáty používajú buď takzvaný mikrovlnný systém, alebo satelitný systém elektronického mýta pre kamionistov.

Bratislava 16. februára (TABLET.TV) - V roku 2012 zaviedli poplatky za používanie ciest pre osobné vozidlá v dvanástich členských štátoch a pre ťažké nákladné vozidlá v dvadsiatich dvoch členských štátoch. Celkovo bola spoplatnená cestná sieť dlhá približne 72 000 kilometrov, pričom 60 % je vybavených systémami elektronického výberu mýta.




Tieto systémy síce spolupracujú v lepších prípadoch na vnútroštátnej úrovni, v rámci celoeurópskeho trhu je to horšie. Nezriedka jeden kamión potrebuje až päť palubných jednotiek a každá musí mať dostatočný kredit.

V súčasnosti štáty používajú buď takzvaný mikrovlnný systém, alebo satelitný systém elektronického mýta pre kamionistov. Do leta by Európska komisia mala pripraviť návrh na zmenu elektronického mýta, ktorá by nákladným dopravcom umožnila platiť mýto v rôznych krajinách jednoduchšie.

Kamionisti budú môcť používať len jednu palubnú jednotku, ktorá bude spolupracovať s obomi systémami elektronického mýta.