Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Už o tri dni sa vypnú posledné slovenské analógové televízne vysielače

Foto: TASR

Vypnutím vysielačov sa skončila takmer 60-ročná éra analógového vysielania na Slovensku. Tá sa začala ešte v roku 1953.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Už o tri dni sa vypnú posledné slovenské analógové televízne vysielače.

Posledný deň roka tak bude zároveň aj koncom éry analógového pozemského vysielania na Slovensku, ktorá sa začala ešte v 50. rokoch minulého storočia. Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

V závere roka prestanú vysielať posledné štyri analógové pozemské vysielače regionálnych a lokálnych televízií, a to Bardejovskej televízie, Mestskej televízie Trnava, Televízie Nové Zámky a Kysuckej televízie. Vypnuté tiež budú zostávajúce štyri analógové televízne prevádzače multiregionálnej televízie Markíza.

Prechod na novú technológiu vytvoril priestor na zvýšenie ponuky vysielaných programových služieb. Programová ponuka pre obyvateľov je už teraz vďaka digitálnemu vysielaniu širšia o dve televízne programové služby a 12 rozhlasových programových služieb. V budúcnosti môžu pribudnúť ďalšie. Zmizli javy ako "sneženie" a "duchovia", ktoré sú typické pre analógové vysielanie. Vo všeobecnosti sa taktiež zlepšilo aj pokrytie signálom.

Teoretické pokrytie verejnoprávneho multiplexu dosiahlo úroveň 97,7 % obyvateľov SR a komerčného multiplexu úroveň 95,6 % obyvateľov SR.

Vypnutím vysielačov sa skončila takmer 60-ročná éra analógového vysielania na Slovensku. Tá sa začala ešte v roku 1953, keď sa z Petřínskej rozhľadne v Prahe uskutočnilo prvé pozemské televízne vysielanie v bývalom Československu. Pravidelné vysielanie sa začalo v roku 1954.