Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Územný generel dopravy je strategickým dokumentom na 20 až 30 rokov

Foto: OPD

Operačný program Doprava predstavuje programový dokument SR pre čerpanie pomoci z fondov EÚ v sektore dopravy na roky 2007 – 2013.

Bratislava 23. augusta (OTS) - Peter Špalek, riaditeľ Odboru projektov železničnej infraštruktúry, intermodálnej prepravy a integrovaných dopravných systémov, Sekcia Operačného programu Doprava na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vysvetľuje projekt Územný generel dopravy v Bratislave, ktorý sa má realizovať z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu doprava 2007 – 2013.

Čo bude riešiť projekt Územný generel dopravy v Bratislave?
V rámci projektu Územný generel dopravy (ÚGD) v Bratislave, ktorý bude financovaný v rámci Operačného programu Doprava 2007 - 2013, budú analyzované a navrhované riešenia pre všetky druhy dopravy. V rámci Plánu dopravnej obslužnosti, ktorý má byť súčasťou generelu, budú definované hlavné princípy obsluhy rôznych typov území, vrátane základného smerovania liniek a ich frekvencie. ÚGD nie je zameraný na výstavbu infraštruktúry, ale na hĺbkovú analýzu dopravných potrieb v závislosti na predpokladoch socio-demografického, hospodárskeho a priestorového rozvoja. Za tým účelom má byť v rámci generelu realizovaných viacero dopravných prieskumov. Dôležitým bude najmä dopravno-sociologický prieskum dopravných zvyklostí a správania sa obyvateľov mesta a regiónu, vrátane cezhraničného presahu do Rakúska, ktorý je pripravovaný podľa jednotnej metodiky v spolupráci s rakúskymi partnermi v rámci projektu BRAWISIMO.

Čo je jeho cieľom?
Na základe výsledkov analýz budú na strategickej úrovni posúdené alternatívy navrhovaných riešení jednotlivých problémov súvisiacich s dopravou v meste a jeho zázemí. Otázky súvisiace s tvorbou a rozvojom tzv. nosného systému hromadnej dopravy je jednou z prioritných tém a cieľov generelu. V lokalitách, kde bude potreba metra, resp. inej formy podzemnej dráhy preukázaná, budú v Územnom genereli dopravy na strategickej úrovni navrhnuté príslušné opatrenia, vrátane konkretizovania trás a podzemných úsekov takýchto tratí. Územný generel dopravy je základným strategickým dokumentom v oblasti dopravy pre nasledujúcich 20 až 30 rokov. Navrhované opatrenia sa budú implementovať priebežne v krátkodobom a strednodobom výhľade podľa priorít a, samozrejme, v prípade väčších investícií do infraštruktúry aj dostupnosti finančných prostriedkov pre ich realizáciu. Pozitívne zmeny v dôsledku jednoduchších opatrení dopravnej politiky a infraštruktúry by mali obyvatelia pocítiť už v prvých rokoch po schválení dokumentu. Strategické plánovacie riešenia na úrovni celého záujmového územia budú, samozrejme, premietnuté do konkretizovaných návrhov úprav infraštruktúry - nové komunikácie a preložky starých, križovatky, prestupné uzly MHD a pod. - v jednotlivých lokalitách či mestských častiach.

Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 – 2013 (Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja). Jeho globálnym cieľom je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy. Realizáciou tohto cieľa sa prispeje k zlepšeniu dostupnosti SR, jednotlivých regiónov a ich vzájomného prepojenia a k znižovaniu regionálnych disparít a k podpore rozvoja ekonomických aktivít a zvyšovaniu konkurencieschopnosti SR. OPD má na roky 2007-2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,8 miliardy eur. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tieto financie zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu prerozdeľuje na významné dopravné projekty, ako sú výstavba diaľnic, obnova ciest, modernizácia železníc, nákup nových vlakov či budovanie verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach.

Prioritné osi OPD: PO1 - Železničná infraštruktúra PO2 - Cestná infraštruktúra (TEN-T) PO3 - Infraštruktúra intermodálnej prepravy PO4 - Infraštruktúra a dopravné prostriedky integrovaných dopravných systémov PO5 - Cestná infraštruktúra (rýchlostné cesty a cesty I. triedy) PO6 - Železničná verejná osobná doprava PO7 - Technická pomoc.

Investícia do Vašej budúcnosti
Projekt technickej pomoci OPD "Poskytovanie služieb informačnej kampane Operačného programu Doprava 2007-2013" je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.