Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V 2. pilieri si k 30. 9. sporilo 1.555.846 občanov Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od januára do septembra tohto roka vstúpilo do druhého piliera 60.251 nových sporiteľov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje nárast takmer o tretinu.

Bratislava 9. októbra (TASR) - V druhom pilieri si na dôchodok k 30. septembru sporilo 1.555.846 občanov Slovenska a objem úspor presiahol sumu 9 miliárd eur.

Podľa predstaviteľov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) je dôležité, aby bol druhý pilier dostatočne silný a poskytol ľuďom nezávislý zdroj príjmov na dôchodok v čase, keď štátne dôchodky budú pod obrovským tlakom v dôsledku negatívneho demografického vývoja.

Od januára do septembra tohto roka vstúpilo do druhého piliera 60.251 nových sporiteľov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje nárast takmer o tretinu. Súkromné sporenie na dôchodok sa aj naďalej teší rastúcej priazni Slovákov.

"Z úspechov sa tešíme, ale dobre si uvedomujeme aj výzvy pred nami. Slováci si stále sporia konzervatívne. Podiel úspor v rizikovejších negarantovaných fondoch síce rastie, no stále je pod svojím potenciálom. Ďalšou výzvou je zvyšovanie objemu dobrovoľných príspevkov. Aj malé sumy, ak sú odkladané pravidelne a dlhodobo, dokážu výrazným spôsobom zvýšiť dôchodok," zdôrazňuje Miroslav Kotov z ADSS.

Podľa údajov asociácie v garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných 73,6 % úspor a v negarantovaných dôchodkových fondoch 26,4 %.