Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V 2. štvrťroku bol na Slovensku najväčší dopyt po novostavbách

Ilustračné foto. Foto: TASR

Malé percento z bytov, o ktoré majú záujem kupujúci na sekundárnom trhu, tvoria byty aspoň po čiastočnej rekonštrukcii.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Na slovenskom trhu bol v druhom kvartáli 2018 najväčší dopyt po novostavbách, dosiahol úroveň 46,5 % vyhľadávaní. Médiá o tom informoval portál Nehnuteľnosti.sk.

Ak sa budúci kupujúci zaujímali o staršie byty, boli to byty po kompletnej rekonštrukcii, ich záujem dosiahol 38,2 %. "Táto kategória pravdepodobne uspokojuje potreby ľudí, ktorí nedisponujú takým rozpočtom, aby si mohli zadovážiť byt v novostavbe," uviedol analytik portálu Martin Lazík. Ich voľbou je bývanie, ktoré si nevyžaduje aspoň v prvých rokoch žiadnu ďalšiu investíciu, doplnil.

Malé percento z bytov, o ktoré majú záujem kupujúci na sekundárnom trhu, tvoria byty aspoň po čiastočnej rekonštrukcii. V uplynulom štvrťroku ich vyhľadalo deväť percent návštevníkov portálu a 6,3 % sa zameralo na byty v pôvodnom stave.

Podľa dát portálu viac ako polovica ponuky dvojizbových bytov a trojizbových bytov je z kategórie novostavby alebo sú po kompletnej rekonštrukcii. "Každý predávajúci si dobre premyslí, ako predať majetok čo najvýhodnejšie," konštatuje analytik.

Záujem o nehnuteľnosť môže predávajúci ovplyvniť len tým, ako byt vyzerá, keďže lokalita a veľkosť bytu sú dané. "Preto je logické dať byt pred predajom do atraktívneho stavu," vysvetľuje Lazík.