Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

V 2. štvrťroku ÚRSO ukončil 11 kontrol a udelil pokuty za 40.000 eur

Na archívnej snímke tabuľa s nápisom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z uvedených dôvodov bol celkový výkon kontrol mierne spomalený, ale napriek zložitým podmienkam sa nezastavil, uviedol Igaz.

Bratislava 29. júla (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ukončil v 2. štvrťroku 11 kontrol v regulovaných firmách a vydal 11 rozhodnutí s celkovou výškou uložených pokút 40.900 eur. Toto obdobie bolo pritom poznačené epidemiologickými opatreniami súvisiacimi so šírením nového koronavírusu. Od začiatku januára do konca júna úrad ukončil celkovo 26 kontrol, informoval v stredu hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Úrad firmy kontroloval počas obmedzení najmä elektronicky s prihliadnutím na ich možnosti komunikovať a vypracúvať kontrolórom požadované údaje. "Z uvedených dôvodov bol celkový výkon kontrol mierne spomalený, ale napriek zložitým podmienkam sa nezastavil," uviedol Igaz.

Z výsledkov kontrol vyplýva, že medzi najčastejšie porušenia predpisov v elektroenergetike a plynárenstve patrili dodávky elektriny alebo plynu bez povolenia, prípadne rozpočítavanie dodávky energií bez oznámenia úradu v stanovenom termíne. Kontrolóri ÚRSO zistili aj neposkytnutie pravdivých údajov v predloženom vyhodnotení štandardov kvality, chyby vo vyúčtovaniach a faktúrach a účtovanie cien bez cenového rozhodnutia úradu.

V oblasti vodárenstva boli najčastejšími deliktami chybné údaje v tabuľkách predložených na základe výzvy úradu a nesprávne účtovanie ceny za dodávku a distribúciu vody a za čistenie odpadovej vody. V teplárenstve zistil ÚRSO chyby pri účtovaní neoprávnených nákladov vo variabilnej alebo fixnej zložke maximálnej ceny tepla, a taktiež podnikanie v oblasti teplárenstva bez povolenia. Úrad má v súčasnosti rozpracovaných ďalších 25 kontrol v regulovaných subjektoch.