Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: V apríli sa na Slovensku vyrobil desaťmiliónty automobil

Na snímke zľava viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP SR) Július Hron, výkonný viceprezident ZAP SR Alexander Matušek, viceprezident ZAP SR Pavol Prepiak, viceprezident ZAP SR Ľubomír Šooš počas tlačovej konferencie Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP SR) k finálnym výsledkom vo výrobe automobilov za rok 2016, 27. apríla 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predstavitelia zväzu na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poukázali na to, že automobilová výroba na Slovensku má stále rastúci trend.

Bratislava 27. apríla (TASR/TABLET.TV) – V minulom roku sa na Slovensku vyrobilo 1.043.237 automobilov, čo je o necelých 5000 kusov viac ako v roku 2015. Informoval o tom dnes Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR. V apríli tohto roka zase vyšlo z výrobnej linky už desaťmiliónte slovenské auto.




Predstavitelia zväzu na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poukázali na to, že automobilová výroba na Slovensku má stále rastúci trend. Aj vlani si udržala pozíciu z roka 2015, keď počet vyrobených automobilov prvýkrát prekročil hranicu 1 milión kusov. Jej presiahnutie sa pritom očakáva aj tento rok.



S počtom 192 vozidiel na 1000 obyvateľov si Slovensko naďalej s výrazným náskokom udržuje pozíciu lídra v počte vyrobených automobilov na hlavu. „Ostávame stále majstri sveta, najlepší na svete. Práve v týchto chvíľach je na Slovensku vyrobené desaťmiliónte auto,“ zdôraznil prezident ZAP Juraj Sinay.

Doplnil, že registrácie nových automobilov od januára do marca tohto roka vzrástli medziročne o 13,9 %. „Kúpna sila v SR je neustále k dispozícii, ľudia majú záujem o automobily, čo je dobrý trend. Nárast zhruba o 14 % za prvé tri mesiace stojí za to spomenúť,“ zhodnotil.

Medzi strategické ciele ZAP patrí podpora rastu podielu aplikovaného výskumu a vývoja. Nevyhnutná je podľa Sinaya aj podpora rozvoja subdodávateľov a za akútnu označil tému prichádzajúcej digitalizácie výroby a logistiky.



Zároveň upozornil na to, že automobilový priemysel dlhodobo bojuje s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Pozornosť treba podľa zväzu upriamiť na rozvoj technických zručností detí a mládeže a na dôsledné implementovanie zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

Zástupcovia ZAP sú presvedčení, že tento proces nepodporuje ani materiál Učiace sa Slovensko, ktorý spracovalo ministerstvo školstva. Vzniká podľa nich izolovane od ostatných stratégií, nestanovuje priority ani časovú os, zvyšuje liberalizáciu a nerieši potreby praxe najmä v oblasti stredného odborného vzdelávania.



„Navrhujeme, aby tento materiál bol stiahnutý ako celok, aby bola urobená reálna analýza, kde sa slovenské školstvo nachádza. Aby na základe tejto analýzy boli vytvorené odborné tímy, ktoré navrhnú, ako bude fungovať Slovensko do budúcna a aby sa vytvorila korektná reforma školstva. Pretože táto reforma konzervuje existujúci stav, možno ho ešte viac liberalizuje,“ uviedol viceprezident ZAP Július Hron.

Z postu výkonného viceprezidenta ZAP odstúpil Jaroslav Holeček a jeho pozíciu bude ďalej zastávať Alexander Matušek.