Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

V auguste tohto roka rástli vklady aj úvery podnikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Úvery súkromnému sektoru v auguste tohto roka vzrástli medzimesačne o 0,6 %, medziročná dynamika stagnovala na 6,8 %.

Bratislava 30. septembra (TASR) - V auguste tohto roka nastalo zlepšenie ekonomickej aktivity pod vplyvom priaznivého vývoja domáceho dopytu. Firmám sa zvýšili vklady, ale aj úvery. Podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) zostáva spotrebiteľský dopyt naďalej silný. Domácnosti majú tiež naďalej záujem o úvery, avšak tempo zadlžovania slabne.

Úvery súkromnému sektoru v auguste tohto roka vzrástli medzimesačne o 0,6 %, medziročná dynamika stagnovala na 6,8 %. "Spomaľovanie rastu úverov domácnostiam je v súlade s odhadom. Úverovanie firiem bolo v auguste mierne nad očakávaniami," konštatujú vo svojom najnovšom komentári analytici NBS.

V podnikovom sektore v auguste došlo k obnoveniu rastu úverov po výraznejšom poklese v predchádzajúcich mesiacoch. "Vyšší záujem firiem o úvery vyplýval z potreby pokrytia ako prevádzkových, tak aj investičných potrieb," zdôvodňujú analytici. Zdroje na prevádzku získavali najmä firmy z oblasti energetiky. "Dokumentuje to aj súčasný výraznejší pokles úrokových sadzieb z prevádzkových úverov. Vyšší dopyt po úveroch mali aj firmy z oblasti obchodu. Môže to naznačovať, že spotrebiteľský dopyt bude pokračovať v raste z 2. štvrťroka," predpokladajú analytici NBS. Zároveň sa však v auguste prehĺbil pokles úverov v priemysle.

Medziročná dynamika rastu úverov domácnostiam v ôsmom mesiaci spomalila na 8,7 %. Dopyt po úveroch na nehnuteľnosti podporujú najmä klesajúce úrokové sadzby, ktoré opäť šli na historické minimá. "Naopak, úročenie úverov na spotrebu zostáva stabilné, čo sa odzrkadľuje v ich miernejšom raste," doplnili analytici NBS.

Výraznejší rast zaznamenali vklady. V súkromnom sektore vzrástli medzimesačne o 0,8 %, medziročný rast poskočil späť na hodnotu spred dvoch mesiacov, a to na 6,2 %. K rastu vkladov podľa analytikov prispeli firmy aj domácnosti. "Podnikom sa zvýšili vklady najmä v dôsledku pokračovania priaznivého vývoja domáceho dopytu. Okrem zvýšenej úverovej aktivity sa prejavil vo vývoji vkladov aj silnejší spotrebiteľský dopyt. Dokumentuje to nárast vkladov v odvetviach obchodu a dopravy," priblížili analytici. Domácnosti zase benefitovali z pretrvávajúcej dobrej situácie na trhu práce. Vďaka rastu príjmov sa dynamickejšie zvyšovali aj ich vklady v bankách.