Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V Bratislave rokujú poľnohospodárske samosprávy siedmich krajín EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hlavnou témou je podoba Spoločnej poľnohospodárskej politiky v novom programovacom období 2021 až 2028.

Bratislava 30. marca (TASR) - V Bratislave sa dnes začalo dvojdňové rokovanie zástupcov poľnohospodárskych samospráv krajín V4, Litvy, Estónska a Chorvátska. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Hlavnou témou je podľa nej podoba Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) v novom programovacom období 2021 až 2028. Dôležitosť tejto témy podčiarkuje najmä fakt, že poľnohospodári a potravinári členských krajín EÚ môžu v tomto období stále posielať pripomienky a návrhy v rámci verejnej konzultácie k novej podobe CAP. Predstavitelia agrárnych komôr budú hovoriť aj o situácii na poľnohospodárskych trhoch jednotlivých krajín, s dôrazom na mliečny sektor.

Poznamenala, že vzhľadom na brexit, aktuálnu situáciu dvojkoľajnosti CAP a aj nové environmentálne výzvy všetko nasvedčuje tomu, že agrárna politika po roku 2020 nadobudne novú podobu. Aj preto SPPK s finančnou pomocou Vyšehradského fondu pozvala na dvojdňové rokovanie V4 do Bratislavy aj zástupcov poľnohospodárskych samospráv Litvy, Estónska a Chorvátska, ktoré do EÚ vstupovali v rovnakom období ako Slovenská republika a na vlastnej koži cítia dvojkoľajnosť aktuálnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Hlas agropotravinárov vo vyšehradskom regióne tak podľa Holéciovej bude podporený ďalšími zástupcami z nových členských krajín, ktoré majú podobné problémy aj názory na ich riešenia. "Výstupy z rokovania budú prezentované za účasti vládnych predstaviteľov a zástupcov veľvyslanectiev krajín V4 médiám na spoločnej tlačovej konferencii 31. marca a budú predstavené aj príslušným národným aj európskym vládnym činiteľom," avizovala hovorkyňa SPPK.