Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V bratislavskom Novom Meste vyrastie komplex šiestich bytových domov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riešený pozemok s rozlohou 9179 štvorcových metrov (m2) sa nachádza na Sliačskej a Tupého ulici, v súčasnosti je nevyužívaný. V lokalite sú situované prevažne bytové domy s plochými strechami.

Bratislava 15. apríla (TASR) – V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto v katastrálnom území Vinohrady sa pripravuje výstavba komplexu šiestich bytových domov s infraštruktúrou Bellavita Residence. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť BestWine predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Riešený pozemok s rozlohou 9179 štvorcových metrov (m2) sa nachádza na Sliačskej a Tupého ulici, v súčasnosti je nevyužívaný. V lokalite sú situované prevažne bytové domy s plochými strechami.

Dva rovnobežne umiestnené bytové domy sú v zámere navrhnuté ako radová zástavba pozostávajúca z troch rovnakých obdĺžnikových sekcií. Krajné sekcie sú doplnené o balkónové a terasové priestory vystupujúce pred priečelie objektu. Objekty by mali byť štvorpodlažné s jedným ustupujúcim a jedným podzemným podlažím.

Celková zastavaná plocha bude predstavovať 5259 m2 a podlahová plocha 16.874 m2. Investor počíta s výstavbou 120 bytov, z toho 54 dvojizbových, 60 trojizbových a šesť štvorizbových. Súčasťou stavby budú podzemné parkoviská so 153 stojiskami a nadzemné parkoviská v počte 47 miest.

Južná časť pozemku bude využitá na park, ihrisko, oddych a rekreáciu. V rámci pešej promenády bude vybudovaná polyfunkcia pre potreby obyvateľov bytových domov.

"Potreba rozšírenia mestskej časti o bytovú výstavbu je spôsobená tak prirodzeným nárastom počtu obyvateľov, ako aj zvýšeným záujmom o výstavbu z dôvodu výhodnej polohy, veľmi dobrej dochádzkovej vzdialenosti. Tento záujem je u domácich obyvateľov aj obyvateľov z blízkeho okolia," zdôvodňuje navrhovateľ v zámere.

S výstavbou chce začať už na jar tohto roka a ukončiť ju plánuje o rok neskôr. Celkové náklady odhadol na 11 miliónov eur.