Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Británii chýba zelenina, na vine je zlé počasie v Španielsku

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Viaceré supermarkety preto zaviedli limity na predaj šalátu a brokolice. Dôvodom je zlé počasie v Stredomorí, najmä záplavy a sneh v Španielsku.

Londýn 3. februára (TASR) - Na pultoch v britských obchodoch chýba zelenina. Viaceré supermarkety preto zaviedli limity na predaj šalátu a brokolice. Dôvodom je zlé počasie v Stredomorí, najmä záplavy a sneh v Španielsku.

Cuketová kríza - ako ju promptne nazvali britské médiá - tak názorne ukázala, aký závislý je tamojší trh od dovozu potravín z Európy.

Britské obchody teraz zápasia s nedostatkom cukiet, baklažánov, šalátov, brokolice, zeleru a ďalších druhov zeleniny zo Španielska, ktoré je najväčším dodávateľom týchto potravín na trh v Spojenom kráľovstve.

Maloobchodný reťazec Tesco dnes dokonca obmedzil predaj na maximálne tri kusy ľadového šalátu a tri kusy brokolice. Rovnaké nariadenie zaviedla sieť obchodov Morrisons.

Ceny zeleniny v Británii v uplynulých pár týždňoch prudko stúpli. Jej nedostatok totiž núti obchodníkov, aby hľadali nových dodávateľov v USA. Ale náklady na leteckú prepravu napríklad z Kalifornie sa zákonite premietajú do vyšších cien v britských obchodoch.

Na pultoch v Británii začali najskôr chýbať baklažány a cukety, a postupne k nim pribudli šaláty a ďalšie druhy zeleniny. Obchodníci sa teraz obávajú, aby nezačali viaznuť aj dodávky citrusov, papriky, rajčín a uhoriek.