Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

V Bruseli pokračujú vnútrobelgické konzultácie o dohode CETA

Demonštrantka s píšťalkou v ústach protestuje proti obchodnej dohode EÚ s Kanadou, známej ako CETA pred kancelariátom v Berlíne 12. októbra 2016. Kontroverzná dohoda sa má podpísať na summite EÚ - Kanada v Bruseli 27.-28. októbra. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK), ktorá mala mandát na vyjednávanie o CETA s kanadskou stranou, oznámila, že pozorne sleduje prebiehajúce vnútrobelgické diskusie.

Brusel 25. októbra (TASR) - Dnes podvečer odštartovali v Bruseli ďalšie "vnútrobelgické" politické rokovania zamerané na odstránenie sporov medzi federálnou vládou a regionálnymi orgánmi Valónska ohľadom obchodnej dohody EÚ s Kanadou (CETA). Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

Federálna vláda, rovnako aj vláda flámskeho regiónu a nemeckojazyčnej komunity dohodu s Kanadou podporujú. Vláda Valónska, bruselská vláda, exekutíva valónsko-bruselskej federácie a zastúpenie frankofónnej jazykovej komunity v Belgicku sú naproti tomu proti prijatiu tejto transatlantickej obchodnej dohody.

Nové konzultácie začali podľa Belga o 16.00 h miestneho času v Paláci Egmont, kde sídli federálne ministerstvo zahraničných vecí. Iniciátorom stretnutia bol šéf belgickej diplomacie Didier Reynders, ktorý je zástancom podpisu dohody CETA a ktorý do svojho sídla pozval všetkých zástupcov federálnych subjektov.

Dnešné politické konzultácie nadväzujú na neúspech pondelňajších rokovaní federálneho premiéra Charlesa Michela s valónskym premiérom Paulom Magnettom. Po ich predčasnom ukončení Michel informoval predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že Belgicko ako členský štát EÚ nie je schopné podpísať CETA. Platnosť dohody si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých 28 členských štátov únie.

Flámsky premiér Geert Bourgeois kvôli dnešným rokovaniam zrušil oficiálnu návštevu Londýna, kde mal na programe diskusie ohľadom brexitu. Valónsky premiér Paul Magnette pri príchode do Paláca Egmont pripomenul, že prichádza na rokovania v dobrej viere a upozornil, že akékoľvek prípadné ultimátum odmietne.

"Vždy som hovoril, že nie sme proti dohode s Kanadou, ale nechceme ani teraz, ani zajtra, súkromné arbitráže. Sme presvedčení, že konflikty medzi nadnárodnými firmami a štátmi by mali rozhodovať verejné súdy, ktoré bránia verejný záujem, životné prostredie, sociálne zabezpečenie a verejný sektor," odkázal Magnette.

Európska komisia (EK), ktorá mala mandát na vyjednávanie o CETA s kanadskou stranou, oznámila, že pozorne sleduje prebiehajúce vnútrobelgické diskusie.

"Belgicko sa snaží nájsť spoločné riešenie. Sme pripravení pomôcť im v tomto procese," uviedol hovorca exekutívy EÚ. Hlavná vyjednávačka EK pre CETA, eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, bude v prípade potreby k dispozícii rokujúcim stranám, na ktorých sú prítomní aj zástupcovia Európskej rady.

K podpisu CETA malo dôjsť na summite EÚ-Kanada 27. októbra v Bruseli. Donald Tusk a kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok večer po telefonickom rozhovore oznámili, že štvrtkový summit "je ešte stále možný".