Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V bryndzi senického výrobcu našli listériu, výrobok sťahujú z trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Listéria monocytogenes je v prírode značne rozšírená. Nachádza sa v pôde, vode, rastlinách, fekáliách, je odolná voči vysušeniu, zmrazeniu a ľahko priľne na technologické materiály.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR našla pri kontrole potravín v plnotučnej bryndzi nebezpečnú Listériu monocytogenes a výrobok Tami bryndza plnotučná 125 g, senického výrobcu Syráreň Havran, a.s., stiahla z trhu. Informovala o tom v pondelok ŠVPS SR na svojej internetovej stránke.

Listéria monocytogenes je v prírode značne rozšírená. Nachádza sa v pôde, vode, rastlinách, fekáliách, je odolná voči vysušeniu, zmrazeniu a ľahko priľne na technologické materiály, akými sú napríklad guma či sklo. Baktériu, ktorá spôsobuje horúčkovité infekčné ochorenie, našli kontrolóri vo všetkých piatich kontrolovaných vzorkách šarže L02101 s dátumom spotreby 30. apríla.

V apríli ide už o druhý prípad potvrdenej listérie v bryndzi od tohto výrobcu. Prvý prípad zistili kontrolóri 8. apríla, keď našli baktériu vo výrobku označenom Tesco bryndza plnotučná 125 g s dátumom spotreby 13. apríla 2019.