Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

V Budapešti sa zdvihla vlna protestov, zasahovala polícia

Foto: TASR/MTI

Maďari protestovali proti spôsobu riešenia hospodárskej krízy. Na miesto demonštrácie prišla desiatka policajtov.

Budapešť 17. júla (TASR) – Dvoch ľudí odviedla dnes maďarská polícia v Budapešti po tom, čo sa na protest proti dnes začínajúcim sa rokovaniam maďarskej vlády s Medzinárodným menovým fondom (MMF) pripútali reťazami ku vchodu budovy s kanceláriou zastúpenia MMF.

Jeden z demonštrantov maďarskej tlačovej agentúre MTI povedal, že protestujú proti spôsobu riešenia hospodárskej krízy založenom na reštrikciách a proti neoliberálnej hospodárskej politike.

Ku vchodu do budovy Bank Centra prišla desiatka policajtov, ktorá legitimovala demonštrantov. Policajti ich vyzvali, aby odišli. Po neuposlúchnutí výzvy prestrihli reťaze a protestujúce osoby odviedli na policajnú stanicu 5. budapeštianskeho obvodu.

Pod vedením šéfa maďarskej misie Medzinárodného menového fondu (MMF) Thanosa Arvanitisa a maďarského ministra bez kresla zodpovedného za rokovania o úveroch Mihálya Vargu sa predpoludním začali v Budapešti rokovania Maďarska s delegáciami MMF a Európskej únie.

Úvodná schôdzka sa podľa maďarského denníka Népszabadság skončila po hodine. Delegácia MMF a EÚ pri odchode z budovy ministerstva pre verejnú správu a spravodlivosť odmietla prítomným médiám poskytnúť akékoľvek informácie o výsledkoch rokovania.

Premiér Viktor Orbán v pondelok vyhlásil, že MMF nie je nepriateľom Maďarska. „Je to naša banka, sme jej členmi,“ konštatoval v súvislosti s dnes sa začínajúcimi rokovaniami. Ako však dodal, jeho vláda nepristúpi na dohodu, ktorá by bola v rozpore so záujmami maďarského národného hospodárstva a Maďarov.

Varga pred časom uviedol, že Maďarsko by chcelo dosiahnuť dohodu s MMF o preventívnej pôžičke v hodnote asi 15 miliárd eur. Podľa jeho slov by dohoda mohla vzniknúť na jeseň.