Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

V budúcom roku bude dopyt po IT pracovníkoch aj vývojároch

Ilustračné foto Foto: TASR - Erika Ďurčová

Naopak, problém uplatniť sa na trhu práce budú mať kandidáti s netechnickým vzdelaním bez znalosti minimálne jedného svetového jazyka.

Bratislava 26. decembra (TASR) - IT pracovníci, jazykoví špecialisti, odborníci v oblasti výskumu a vývoja, či pracovníci vývojových centier. Toto budú podľa spoločnosti Grafton Recruitment v budúcom roku najžiadanejšie pracovné pozície na slovenskom trhu práce.

"Rok 2016 bude kopírovať rok 2015. Predpokladáme, že viaceré spoločnosti budú mať tendenciu inovovať výrobný proces s cieľom dosiahnuť vyššiu automatizáciu výroby, s dôrazom optimalizovať procesy. Očakávame preto dopyt po procesných inžinieroch, kvalitároch či projektových manažéroch," uviedol v aktuálnom výhľade na budúci rok manažér Grafton Recruitment v Trenčíne Marian Mitošinka.

Personalisti v bratislavskom regióne zase očakávajú, že na vzostupe bude naďalej oblasť IT, kde bude pretrvávajúci dopyt po vývojároch, firmy budú taktiež naďalej potrebovať aj jazykových špecialistov. Vo výrobe predpokladajú, že na vzostupe budú pozície vo výskume a vývoji. Tento dopyt je pritom podľa personálnej agentúry totožný aj s potrebami zamestnávateľov na východnom Slovensku. V Košiciach budú v budúcom roku jednoznačne žiadaní dizajnéri do výskumno - vývojových centier. "Zo súčasných trendov v Košickom kraji vyplýva, že úvod budúceho roka sa bude niesť v znamení špecialistov strategického nákupu takzvaných green field projektov. V oblasti IT pozícií bude dominovať, ako aj v Bratislavskom kraji, dopyt po senior Java developeroch, Android a iOS developeroch. Do popredia sa dostávajú projektoví manažéri so skúsenosťami Scrum metodológie," uviedla spoločnosť.

Naopak, problém uplatniť sa na trhu práce budú mať kandidáti s netechnickým vzdelaním bez znalosti minimálne jedného svetového jazyka. Podľa spoločnosti si budú s ťažkosťami hľadať zamestnanie absolventi nepreferovaných študijných odborov typu sociálna práca, environmentálny manažment, bezpečnostný manažment, animátor voľného času, cestovný ruch, verejná správa či masmediálna komunikácia. Pretrvávajúci problém je každoročne s množstvom absolventov právnických a psychologických smerov. "Predpokladáme mierny pokles v oblasti obchodu a retailu, keďže tento sektor sa rozvíjal najmä v tomto roku a trh sa mierne spomalí," skonštatoval manažér pobočky personálnej agentúry v Bratislave Michal Batis.