Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V budúcom roku vývoj inflácie ovplyvní aj zníženie DPH na potraviny

Národná banka Slovenska Foto: TASR/František Iván

Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) v Mesačnom bulletine za mesiac máj 2015. Zníženie DPH z 20 % na 10 % je jedným z opatrení vlády Roberta Fica v rámci druhého sociálneho balíčka.

Bratislava 26. mája (TASR) - V budúcom roku vývoj inflácie mierne ovplyvní aj plánované zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) v Mesačnom bulletine za mesiac máj 2015.

Zníženie DPH z 20 % na 10 % je jedným z opatrení vlády Roberta Fica v rámci druhého sociálneho balíčka. "Na základe nateraz dostupných informácií očakávame, že táto zmena sa dotkne len malého počtu položiek spotrebného koša, akými sú chlieb, pečivo, čerstvé mäso, mlieko a maslo s vplyvom približne -0,1 % percentuálneho bodu (p.b.) na celkovú infláciu v závislosti od veľkosti prenesenia zníženia DPH do výsledných cien pre spotrebiteľa," uviedla NBS.

V nasledujúcich mesiacoch tohto roka by mala inflácia mierne zrýchľovať. "Najmä v dôsledku aktuálneho rastu cien ropy očakávame vyššiu dynamiku v porovnaní s predpokladmi v prvom kvartáli tohto roka," dodala NBS.