Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

V. CABLE: Veľká Británia možno Európsku úniu nakoniec neopustí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa poslanca za Konzervatívnu stranu Owena Patersona Cable ignoruje jednoznačné rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu.

Londýn 9. júla (TASR) - Je možné, že Veľká Británia nakoniec v Európskej únii zostane. Povedal to dnes Vince Cable, bývalý britský minister obchodu a pravdepodobný budúci líder Liberálnych demokratov. Ako uviedol, "začína si myslieť, že k brexitu možno nikdy nedôjde".

Ako povedal v dnešnej relácii BBC Andrew Marr Show, obrovské rozpory vo vnútri labouristov aj konzervatívcov a "zhoršujúci sa stav ekonomiky" prinúti ľudí prehodnotiť svoje predchádzajúce postoje.

"Začínam sa domnievať, že k brexitu možno nikdy nedôjde. Problémy s ním spojené sú tak obrovské, rozpory vo vnútri dvoch hlavných strán sú tak veľké, že uvažujem nad scenárom, v rámci ktorého k tomu (k brexitu) nedôjde," povedal dnes Cable pre stanicu BBC.

Sir Vince Cable pôsobil v rokoch 2010-2015 ako minister obchodu vo vláde premiéra Davida Camerona, v ktorej boli proeurópski liberálni demokrati koaličným partnerom konzervatívcov.

V súčasnosti je jediným kandidátom na post šéfa liberálnodemokratickej strany, ktorá má v 650-člennom britskom parlamente len 12 poslancov. Strana išla do júnových parlamentných volieb s prísľubom usporiadania druhého referenda o brexite, v ktorom by sa Briti mohli vyjadriť k budúcej finálnej dohode o odchode krajiny z EÚ.

Vládni konzervatívci premiérky Theresy Mayovej sú rozštiepení na rozhodných zástancov brexitu a tých, ktorí zaujímajú k EÚ pozitívnejší postoj. Druhá najsilnejšia strana, opoziční labouristi sa zase nevedia dohodnúť, či by malo Spojené kráľovstvo zostať po brexite súčasťou jednotného európskeho trhu.

Podľa poslanca za Konzervatívnu stranu Owena Patersona Cable ignoruje jednoznačné rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu, čo dali najavo nielen v minuloročnom referende, ale aj v tohtoročných parlamentných voľbách. Ako povedal, Liberálni demokrati, aj ďalšie malé strany, ktoré boli za zotrvanie v Európskej únii, išli s hlasmi dolu.

"Bohužiaľ, Vince Cable nevníma realitu. Európsku úniu určite opustíme," dodal Paterson.