Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Česku chcú mať skúšobný okruh pre autonómne riadené autá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Karlsruhe Institute of Technology

Okruhy na testovanie autonómne riadených áut sú v Európe zatiaľ dva – v Nemecku a vo Švédsku.


Mladá Boleslav/Praha 17. februára (TASR) - Český minister dopravy Dan Ťok chce, aby bol v Česku skúšobný okruh na testovanie autonómne riadených vozidiel. Minister predniesol návrh na stretnutí niektorých členov českej vlády s predstaviteľmi automobilového priemyslu, ktoré sa konalo vo štvrtok (16. 2.).

Na stretnutí sa riešili otázky, ako zachytiť zmeny v automobilovom priemysle, aby Česko nepremeškalo vývojové trendy a kľúčové odvetvie českej ekonomiky nezačalo zaostávať za svetom.

Okruhy na testovanie autonómne riadených áut sú v Európe zatiaľ dva – v Nemecku a vo Švédsku. V Nemecku sa začali testy vozidiel aj v bežnej prevádzke. Podľa ministra Ťoka treba technológie testovať taktiež na uzavretom okruhu, aby boli skúšky bezpečné.

Vybudovanie polygónu navrhol vedúci Ústavu bezpečnostných technológií a inžinierstva ČVUT Václav Jírovský a jeho syn. „Je vytypovaná lokalita, kde by mohol vyrásť. Nie je to úložisko jadrového odpadu, takže neočakávame nijaký zásadný odpor,“ uviedol Jírovský.

Na rozdiel od obyčajného testovacieho okruhu musí mať polygón bohatšie vybavenie predovšetkým v oblasti konektivity a simulácie situácií, ku ktorým môže počas jazdy dochádzať.

Minister predpokladá, že sa okruh vybuduje z národných alebo európskych peňazí. Potom by ho mal prevádzkovať štát a prenajímal by ho automobilkám.

Štát už jeden skúšobný okruh nepriamo vlastní. Ide o železničný okruh v Cerheniciach. Patrí spoločnosti VÚŽ, ktorý je v majetku Českých dráh. Ide o ich najziskovejšiu dcérsku firmu.