Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V Česku našli spôsob, ako obmedziť preťažovanie rušňovodičov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opatrenie však nerieši či skutočne príde strojvodca do práce odpočinutý. Kontrolovať zamestnancov v čase ich osobného voľne nie je možné.

Praha 22. júla (TASR) - V Česku sa rozhodli kontrolovať aj pracovné zaťaženie rušňovodičov. Informuje o tom portál iDNES. Celé opatrenie, ktoré má začať platiť od začiatku budúceho roka, bude pomerne jednoduché. Dopravcovia budú musieť do systému Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC), do ktorého zapisujú napríklad údaje o dĺžke vlaku či jeho hmotnosti, uvádzať aj číslo licencie strojvodcu.

„Vďaka tejto navrhovanej úprave sa môže hocikedy zistiť či nedochádza k časovému preťažovaniu rušňovodičov, a teda či majú dostatok odpočinku medzi jednotlivými zmenami. Bude to viesť k odstráneniu prípadných chýb zo strany ľudského faktora,“ uviedol hovorca Dráhového úradu Martin Novák.

Opatrenie však nerieši či skutočne príde strojvodca do práce odpočinutý. Kontrolovať zamestnancov v čase ich osobného voľne nie je možné.

Chýb rušňovodičov podľa štatistiky pribúda. Je totiž verejným tajomstvom, že mnoho z nich v úsilí o väčší zárobok pracuje u viacerých dopravcov, ale im to nehlási. Počet nepovolených jázd v posledných piatich rokoch stúpa. V polovici roku už dráhová inšpekcia evidovala dve tretiny všetkých prípadov roku 2015. V prvom polroku stúpol počet prejazdov semaforov, ktoré prikazovali stáť, o 42 %.

Prezident Federácie strojvodcov Jindřich Hlas také opatrenie víta. „Je to určite krok k väčšej bezpečnosti,“ uviedol. Podľa neho by to mohlo viesť aj k výraznejšiemu rastu miezd než doteraz. Ukáže sa totiž, že nedostatok rušňovodičov je väčší, než sa zdá.

Zákon stanovuje, že strojvodca nesmie mať zmenu dlhšiu ako 13 hodín. V prípade, že jej súčasťou je aj režijná jazda, zmena môže trvať až 15 hodín. Čas odpočinku je stanovený tak, že medzi zmenami musí byť aspoň 11 hodín. Odpočinok môže byť zamestnancovi skrátený až na šesť hodín v prípade, že zamestnávateľ zabezpečí pracovníkovi možnosť spánku na lôžku.

Dráhový úrad eviduje 8831 licencií pre rušňovodičov. Ďalších 8000 je tých, ktorí môžu jazdiť len na vlečkách.