Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V Chemosvite vyrobili prototyp termochemickej recyklačnej linky

Na fotografii linka na drtenie plastového odpadu, vo Svite 24. januára 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Odpad, ktorý na nej spracujú, môže pochádzať z komunálnej aj z priemyselnej produkcie či zo skládok a iných zdrojov.

Svit 24. januára (TASR) - V spoločnosti Chemosvit vo Svite nedávno vyrobili prototyp novej termochemickej recyklačnej linky, ktorá spracúva plastový odpad. Zariadenie, ktoré vyvíjali slovenskí odborníci zo spoločností Eurex Energy v spolupráci s firmou Siemens, predstavil v stredu na tlačovej konferencii Vladimír Daniška z Eurex Energy. Podpredseda predstavenstva Chemosvitu Martin Ľach pri tejto príležitosti uviedol, že cieľom bolo dosiahnuť ekonomickú a ekologickú prevádzku novej linky, ktorú budú vo fabrike vyrábať a tiež využívať na spracovanie vyprodukovaného plastového odpadu.

Vďaka zariadeniu sa odpad mení na znovu využiteľný chemický recyklát. Linka, ktorej technológia zaberie iba 150 štvorcových metrov a má výšku šesť metrov, podľa Danišku nanovo definuje spôsob recyklácie plastov na Slovensku. Odpad, ktorý na nej spracujú, môže pochádzať z komunálnej aj z priemyselnej produkcie či zo skládok a iných zdrojov. Daniška objasnil, že vstupom môžu byť všetky plastové odpady na báze PE a PP v akomkoľvek pomere, a to aj s miernym znečistením.

Zo vstupných plastov vznikne tavenina, ktorá sa v druhej fáze rozkladá v reaktore na procesný plyn pri teplote 430 stupňov Celzia. Výsledným produktom môže byť parafín, certifikované druhotné palivá vhodné ako náhrada palív z fosílnych zdrojov alebo granulát. "Stroj je modulárny a jedna jednotka dokáže spracovať 2500 ton odpadu ročne," dodal Daniška. Vývoj zariadenia podľa neho trval viac ako 12 rokov a vyžiadal si niekoľko miliónov eur. Návratnosť investície pri kúpe linky je podľa neho od 2,5 do ôsmich rokov. Výhodou tiež je jej nízka energetická náročnosť, keďže pri recyklácii spotrebuje maximálne 15 percent externej energie.

V skupine Chemosvit vyprodukujú ročne približne 3500 ton plastového odpadu, Ľach predpokladá, že zhruba 600 ton dokážu spracovať na spomínanej linke a recyklát znova využiť. "Dlhší čas sme hľadali riešenie, ako čo najviac znižovať záťaž na životné prostredie a rozhodli sme sa plasty využiť na tzv. cyklickú ekonomiku. Odpad sa na linke spracuje na pyrolýzny olej, ktorý sa po spracovaní môže zmeniť na granulát a ten je základom pre ďalšiu výrobu plastov," vysvetlil Ľach. V Chemosvite sú schopní vyrobiť desať až 20 takýchto zariadení ročne.

Daniška upozornil, že zvážať odpad na spracovanie na vzdialenosť 250 a viac kilometrov je nielen neekologické, ale aj nerentabilné. "Vďaka našej linke môžu obce a mestá znížiť uhlíkovú stopu a navyše si vyrábať vlastnú energiu, využiteľnú na verejné osvetlenie či na iné účely," uzavrel.