Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Chorvátskom Grobe sa zatiaľ nebude platiť poplatok za miestny rozvoj

Ilustračná snímka Foto: TASR - Alexandra Moštková

Po diskusii sa väčšina poslancov zdržala hlasovania a VZN tak nezískalo potrebnú trojpätinovú väčšinu.

Bratislava 7. marca (TASR) – Obecné zastupiteľstvo v Chorvátskom Grobe na svojom ostatnom zasadnutí opäť neschválilo všeobecné záväzné nariadenie (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj. Po diskusii sa väčšina poslancov zdržala hlasovania a VZN tak nezískalo potrebnú trojpätinovú väčšinu. TASR o tom informoval Rastislav Velček z oddelenia organizačno-právnych činností Miestneho úradu Chorvátsky Grob.

Ako uviedol Velček, poslanci o problematike rokovali už po tretí raz. Diskutovať podľa neho mali najmä o výške sadzieb za jednotlivé kategórie stavieb, forme úhrady poplatku a jeho rozdelenia medzi časti obce, aj o definovaní hranice medzi pôvodnou časťou obce a Čiernou vodou. Velček tiež špecifikoval výšku jednotlivých sadzieb v návrhu VZN. Pre najsledovanejšiu kategóriu bytových a rodinných domov poslanci navrhovali sadzbu 20 eur za každý štvorcový meter( m2) stavby, realizovanej na území obce. Maximálna možná sadzba 35 eur za m2 by sa mala platiť za priemyselné stavby, sklady, a iné podnikateľské stavby.

Podľa Velčekových slov starosta obce Radovan Benčík predloží VZN o poplatku za miestny rozvoj aj na ďalšie rokovanie obecného zastupiteľstva, ktoré by sa malo uskutočniť 21. marca. Vzhľadom na skutočnosť, že Chorvátsky Grob je obec s najväčšou výstavbou na Slovensku, starosta očakáva od schválenia poplatku príjem až 100.000 eur ročne. Obec je jednou z mála v okolí bez schváleného VZN o poplatku za rozvoj.

Zavedenie rozvojového poplatku, prijatím VZN, je fakultatívne. Poplatková povinnosť vzniká dňom právoplatnosti stavebného povolenia. Možnosti využitia výnosu z poplatku sú taxatívne vymedzené zákonom, príjem z neho môže samospráva použiť na úhradu kapitálových výdavkov v súvislosti s výstavbou zariadení sociálnej a zdravotnej starostlivosti či športových a kultúrnych služieb, ale aj na výdavky na realizáciu dopravnej infraštruktúry či starostlivosti o zeleň.

Od poplatku sú oslobodené stavebné povolenia naviazané na údržbu, opravu a rekonštrukciu stavieb, pri ktorých sa nemení ich celková výmera a účel. Poplatok sa nebude vzťahovať ani na stavby sociálnych služieb a bývania, zdravotníckych zariadení, vzdelávacích či kultúrnych inštitúcií, poplatok sa nebude vyberať ani v prípade stavieb slúžiacich na obranu štátu. Od poplatku sú oslobodené stavby slúžiace na športové účely.