Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V Číne sa prijímajú opatrenia na zastavenie kurzov akcií

Čínska centrálna banka Foto: TASR/AP

Hodnota akcií čínskeho trhu sa za tri týždne znížila o viac ako 2,8 bilióna USD.


Peking 4. júla (TASR) - Čínske maklérske firmy zlúčili svoje prostriedky a založili fond pre akciový trh, aby zastavili trojtýždňový pokles kľúčového akciového indexu krajiny. Pokles je najsilnejší od roku 1992. Združenie 21 firiem podľa agentúry Bloomberg vedie CITIC Securities Co. Fond bude investovať ekvivalent 15 % čistej hodnoty ich majetku, akú mal na konci júna. Suma nebude však nižšia ako 19,3 miliardy USD (17,39 miliardy eur).

Dnes o tom informovala na svojej internetovej stránke Securities Association of China. Fond bude nakupovať bezpečné cenné papiere, blue-chip.

Hodnota akcií čínskeho trhu sa za tri týždne znížila o viac ako 2,8 bilióna USD.

Založenie fondu môže viesť k podpore kurzov kvalitných akcií, lebo mnohí investori vďaka nemu zistia, ktoré sa oplatí kupovať. Avšak hodnoty akcií malých spoločností budú ďalej klesať.

Index ChiNext, na ktorom sú v Šen-čene kótované akcie malých spoločností, minulý mesiac dosiahol rekordné hodnoty 131-krát. Jeho úroveň päťkrát prekonala hodnotu šanghajského indexu Composite. Šenčenský index však od vrcholu, ktorý dosiahol 3. júna, klesol o 33 %.

Skupina 21 maklérskych firiem tvrdí, že sila ekonomiky oprávňovala rast hodnoty akcií a je ich povinnosťou zjednotiť sa a stabilizovať trh.

Na posilnenie stability trhu s akciami sa posudzujú viaceré možností. Ministerstvo financií oznámilo, že dovolí štátnemu dôchodkovému fondu, aby investoval do akcií. Burzový regulátor pripravuje revíziu pravidiel tak, aby zahraniční investori prejavili záujem o investovanie do čínskych akcií. Do opatrení na zastavenie prepadu akcií sa tento týždeň zapojil aj fond národného blahobytu a kúpil burzové fondy, aby podporil trh.