Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nástup technologickej burzy STAR prekonal všetky odhady investorov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vytvorená podľa vzoru burzy Nasdaq a doplnená systémom IPO amerického štýlu, je burza STAR pravdepodobne najvýraznejším pokusom Číny o reformu kapitálového trhu.

Šanghaj 22. júla (TASR) - V Číne začala od pondelka fungovať nová technologická burza STAR, ktorá by mala byť obdobou americkej burzy Nasdaq. Jej nástup prekonal všetky odhady investorov. Akcie v jednom prípade zaznamenali rast až o 520 %, čím sa kombinovaná hodnota firiem zvýšila o 44 miliárd USD (39,19 miliardy eur).

Až 16 z balíka prvých 25 spoločností, s ktorými sa začalo obchodovať na burze a v ktorom sú čínske firmy od výrobcov čipov až po spoločnosti pôsobiace v oblasti biotechnológií, prekonalo IPO cenu viac než dvojnásobne, uviedla agentúra Reuters. Najvýraznejšie sa zvýšila cena akcií výrobcu čipov Anji, ktorá vzrástla o 520 % a prvý deň obchodovania ukončila rastom o vyše 400 %. V priemere vzrástli ceny akcií o 140 %, z toho najslabší rast predstavoval približne 84 %.

Vytvorená podľa vzoru burzy Nasdaq a doplnená systémom IPO amerického štýlu, je burza STAR pravdepodobne najvýraznejším pokusom Číny o reformu kapitálového trhu. Čína sa okrem toho usiluje o technologickú nezávislosť, keďže zatiaľ sa nezdá, že by sa viac než rok trvajúca obchodná vojna s USA mala v krátkom období skončiť.

Prevádzkovateľom STAR je Šanghajská akciová burza. Ako uviedla, index novej burzy bude zverejnený na 11. deň obchodovania, keď jej súčasťou bude 30 spoločností.

(1 EUR = 1,1226 USD)