Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Národná diaľničná spoločnosť v chystá tendre na úpravu križovatiek

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa hovorkyne NDS Evy Žgravčákovej sú predpokladané náklady na tieto práce vo výške 24 miliónov eur.

Bratislava 16. júla (TASR) - V druhom polroku tohto roka chce Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vypísať cestné tendre vo výške takmer 30 miliónov eur. Pôjde o tri súťaže, ktoré sa týkajú úprav križovatiek.

Finančne najnáročnejšou bude prestavba úseku na diaľnici D1 Senec - Blatné s úpravou križovatky Blatné. Podľa hovorkyne NDS Evy Žgravčákovej sú predpokladané náklady na tieto práce vo výške 24 miliónov eur.

Stavba totiž predstavuje rozšírenie diaľnice D1 v tomto úseku na šesť pruhov spolu s prestavbou križovatky Blatné. Ide o 1,4-kilometrový úsek.

Druhou pripravovanou je súťaž na úpravu križovatky Sielnica na rýchlostnej ceste R1. Tu odhadujú diaľničiari cenu za práce vo výške 3,9 milióna eur. Križovatka Sielnica pri Zvolene zabezpečuje napojenie rýchlostnej cesty R1 na prístupovú cestu z kúpeľov a letiska Sliač a do obce Sielnica.

V poradí tretím je tender na dobudovanie križovatky Prešov, západ na úseku diaľnice D1 Svinia - Prešov. Predpokladané náklady naň sú vo výške 1,9 milióna eur.

Diaľničiari pritom v prvom polroku tohto roka vyhlásili tri veľké diaľničné tendre. Prvým bola súťaž na výstavbu úseku diaľnice D3 na severe Slovenska Čadca, Bukov - Svrčinovec. V nej NDS odhaduje cenu za zákazku vo výške 199,1 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Následne vyhlásila diaľničná spoločnosť aj súťaže na časti diaľnice D1 na východnom Slovensku. Ide o tender na obchvat Prešova s odhadovanou cenou 369,5 milióna eur bez DPH a tender na úsek Budimír - Bidovce pri Košiciach, kde NDS odhaduje cenu vo výške 209,4 milióna eur bez DPH. Všetky tri súťaže momentálne prebiehajú.